Ostravská strojírenská a obchodní společnost Czech Mining Technology (CzMT) uzavře v Moskvě kontrakt na rekonstrukci sedmnácti ruských cementáren za 300 milionů dolarů (přes 7,1 miliardy Kč). Řekl ředitel Česko - Pobaltské obchodní komory Petr Rachunek. Kontrakt má být podepsán 29. listopadu.

Firma CzMT patří podle něj mezi významné domácí exportéry technologických celků do zahraničí. Před nedávnem její zástupci uzavřeli a podepsali smlouvu o rekonstrukci cementárny a cihelny v Tádžikistánu. Nová smlouva modernizaci ruských cementáren má být uzavřena na pět let, řekl zástupce CzMT.

"Ruský trh je ke spolupráci s českými firmami připraven," míní prezident komory Petr Zeman. Mezi největší projekty patří stavba jaderné elektrárny v okolí Ufy. Rekonstrukce cementáren jsou proto jednou z prvních investic, které se musí připravit. V souvislosti se stavbou elektrárny by pak mohly české společnosti získat řadu dalších zakázek.

A.s. CzMT založili v roce 1999 představitelé českých výrobců důlních báňských technologií, aby je zastupovala na zahraničních trzích, kde nabízí důlní technologie, strojů a zařízení. Největší podíl exportu má na trzích Ukrajiny a Ruska, ale prodává stroje a zařízení i do Polska, Slovinska, Srbska, Španělska.

Česko - Pobaltská obchodní komora vznikla teprve nedávno na základě rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu. Ve své činnosti se hodlá zaměřit na aktivní rozvoj vzájemného obchodu mezi Pobaltím, Ruskem a Českou republikou. Prezident komory Petr Zeman je také honorárním konzulem Lotyšské republiky v ČR a zhruba před rokem podepsal i smlouvu na dodávku ropných produktů za 1,2 miliardy dolarů ve Spojených arabských emirátech.

Za posledních 12 měsíců vzrostl český export do Ruska o 29,4 procenta na 21 miliard korun. Na druhou stranu dovozy z Ruska se zvýšily o 4,7 procenta na 69 miliard korun. Bilance vzájemného obchodu tak v uplynulých dvanácti měsících vykázala schodek 48,3 miliardy korun. -čtk-