Stavební výroba na Slovensku v říjnu meziročně vzrostla o 13,7 procenta, což je nejlepší výsledek v letošním roce. V září stavebnictví vykázalo nárůst o 1,7 procenta. V běžných cenách říjnová stavební produkce stoupla na 11,66 miliardy korun ze zářijových 9,83 miliardy Sk, informoval statistický úřad.

Vývoj ve stavebnictví v říjnu ovlivnilo zvýšení produkce na nové výstavbě, modernizacích a rekonstrukcích o 27,1 procenta. Stavební práce v zahraničí se zvýšily o 4,5 procenta, zatímco práce na opravách a údržbě klesly o 22,2 procenta.

Za prvních deset měsíců stavební výroba meziročně vzrostla o 3,5 procenta. Z toho nová výstavba, modernizace a rekonstrukce stouply o 8,8 procenta, stavební práce na opravách a údržbě se snížily o 11 procent a stavební práce v zahraničí klesly o 5,9 procenta.

Stavební produkce zahrnuje výrobu, kterou podniky uskutečnily vlastními zaměstnanci a osobami pracujícími na dohodu na stavebních pracích. Kromě stavební produkce pro přímé investory údaje zahrnují produkci pro vlastní investiční výstavbu a pro jiné dodavatele stavební produkce, včetně výroby v zahraničí. -čtk-