Průměrná mzda ve společnosti Metrostav vzroste v příštím roce meziročně o 6,5 až sedm procent. Vyplývá to z uzavřené kolektivní smlouvy na roky 2005 a 2006, řekl to mluvčí firmy František Polák. Loni činila průměrná mzda ve společnosti přes 26.000 korun. V druhé největší stavební firmě tuzemského trhu pracuje kolem 3000 lidí.

Zároveň se také například zvýší příspěvek na stravu, 13. plat bude příští dva roky dosahovat 15.000 korun, což je zhruba o 400 Kč více než dosud. Zvyšují se také částky, které zaměstnanci dostávají při životních jubileích nebo odchodu do důchodu, dodal Polák.

Mezi aktuální stavby patří mimo jiné tunel Panenská na dálnici D8, který měří dva kilometry, a je tak nejdelším plánovaným tunelem v republice. Další tunel o délce 400 metrů, který se označuje jako Valík, staví Metrostav na dálnici D5. Mezi další stavby patří pražské metro IV.C v úseku Ládví - Letňany nebo kancelářský objekt Nile House v Karlíně. V nejbližší době zahájí Metrostav spolu se Skanskou rekonstrukci Hudebního divadla v Karlíně, které zničily předloňské záplavy.

Metrostav v letošním roce převzal majoritní podíl v další české stavební firmě Subterra, v níž většinu prací tvoří dopravní a podzemní stavby. Na Slovensku letos také založil 100procentní dceřinou firmu Metrostav SK, která nyní staví například pro obchodní řetězec Tesco v Žilině.

Metrostav loni zvýšil celkové výkony o 14 procent na 13,939 miliardy korun. Hrubý zisk zvedl více než o pětinu na téměř 493 milionů Kč. Firmu kontroluje slovenská společnost Doprastav, která drží 67 procent akcií. Skupina Metrostav a Doprastav ročně podle Poláka utrží kolem 30 miliard Kč. -čtk-