Ceny domů v Británii se během listopadu nadále snižovaly a zaznamenaly nejrychlejší pokles za posledních 12 let. Tehdy ale ceny klesaly v důsledku recese, která ekonomiku zasáhla začátkem 90. let. Zjistil to nejnovější průzkum organizace Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), která sleduje trendy na realitním trhu.

Výsledky ukazují, že realitní trh je nyní v útlumu, který nabírá na síle. Organizace uvedla, že o 48 procent více jejích členů hlásí pokles cen než zvýšení, což znamená, že se hodnota cenového indexu domů v tříměsíčním průměru v listopadu dále snížila na minus 48 z říjnových minus 40 bodů.

Další pokles cen překvapil většinu analytiků, kteří čekali, že se ceny stabilizují. Index RICS je tudíž na nejnižší hodnotě od prosince 1992, kdy na britských ostrovech praskla poslední realitní bublina. Ta zanechala miliony lidí s majetkem, který měl dlouho zápornou hodnotu.

Zrychlení tempa poklesu cen domů přichází po krocích britské centrální banky, která za poslední rok pětkrát zvýšila základní úrokové sazby. Úrok dosahuje 4,75 procenta a vzhledem k tomu, že ekonomika vykazuje v řadě segmentů silný růst, ekonomové většinou čekají další zvýšení úroků.

"Možní zájemci mají stále větší problémy s tím, aby dokázali vstoupit na (realitní) trh, protože se zvyšují náklady na půjčky. To přispívá k rychlému zpomalení trhu bydlení," píše se ve zprávě organizace RICS.

Prodej domů klesl na nejnižší úroveň za více než devět let a za posledních šest měsíců je nižší o 28 procent. Ve srovnání s loňským rokem se nyní v Británii prodává asi o třetinu domů méně, zjistila organizace. Naopak počet domů, které jsou na prodej, ale zatím o ně nikdo neprojevil zájem, je proti loňsku vyšší zhruba o devět procent.

Nejnovější údaje se objevují pouhý den poté, co britská bankovní asociace zaznamenala nejslabší aktivitu na trhu hypoték za poslední tři roky. Nejvíce klesají ceny domů na jihu Anglie a v oblasti Midlands. V Londýně už byl pokles cen slabší, dosud ale ceny v Londýně klesaly nejrychleji.

Mnoho členů RICS, kteří provádějí průzkum v jednotlivých částech Británie, očekává brzkou stabilizaci cen. Někteří z nich obviňují ze zhoršující se nálady na trhu média, ale většina pouze uvádí, že pokles cen je výsledkem slabé poptávky. Na trhu tak nyní působí hlavně bohatí lidé, kteří levně nakupují v naději, že později nemovitost prodají dráž. -čtk-