Studenti ostravských vysokých škol se budou podílet na nových projektech, které by měly zajistit lepší využití nově opravené ostravské ČEZ Areny pro kulturu, sport i vzdělávací programy. Vyplynulo to z dnešního jednání účastníků ekonomického kongresu Ostrava 2004. Student, jenž zpracuje nejlepší projekt, získá grant 100.000 korun, jeho škola pak 250.000 korun na další zkvalitnění výuky. Řekla to Jana Mrencová z pořadatelské agentury Profil.

Studenti mohou pracovat i na dalších tématech, například na zlepšení podmínek života lidí ve městech a obcích, restrukturalizaci průmyslu nebo vstupu soukromého kapitálu do veřejného sektoru.

"Mladí lidé musejí dokázat podnikatelům i představitelům měst a obcí, že s nimi mají počítat a brát je vážně," vysvětlila záměry pořadatelů Mrencová. Práce studentů na konkrétních projektech, které mají šanci na realizaci, je podle ní ideální příležitostí pro odborný růst vysokoškoláků. Starostové a představitelé firem by si naopak měli uvědomit, že studenty práce v jejich oboru zajímá a že si musejí vychovat své nástupce. "V dnešní době už mladí lidé zvládnou téměř všechno, co jejich o generaci starší kolegové," řekla Mrencová.

Účastníci kongresu se shodli, že pokud se studentům z grantů povede vytvořit dobré projekty, mají velkou šanci na zaměstnání ve špičkových pozicích významných firem. "Nebudou se muset zúčastňovat konkurzů, ale budou vědět, že je do firmy přijmou a že v ní budou mít dost prostoru na tvůrčí práci," řekla Mrencová.

Dnešního nultého ročníku kongresu v hotelu Atom se zúčastnilo přes 200 studentů, manažerů a představitelů místních samospráv. Vítězný grant bude oceněn na podzim roku 2005 opět v Ostravě, poté bude konference putovat po dalších městech republiky. -čtk-