Stavební společnost Skanska CZ zvýšila loni tržby meziročně o 19,2 procenta na 28,5 miliardy korun. Čistý zisk stoupl o 21,4 procenta na 872 milionů korun. Firma zůstává největší firmou na stavebním trhu s podílem osmi procent, řekl mluvčí firmy Arne Kejdana na pondělní tiskové konferenci. Do trojice největších společností dále patří Metrostav a Stavby silnic a železnic (SSŽ).

"K výsledku nám nejvíce pomohly dopravní stavby a bytový development," řekl generální ředitel a předseda představenstva Skanska CZ Zdeněk Burda. V současné chvíli má firma smluvně zajištěny kontrakty za více než 28 miliard korun.

Letos chce firma rozestavět kolem 1050 bytů a do prodeje nabídnout přes 700 bytových jednotek, řekl ředitel divize Project Development Jiří Poletín. Loni firma rozestavěla 943 bytů a prodala 585 jednotek v hodnotě 1,83 miliardy korun. Zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební pozemky ze současných pěti na zřejmě 19 procent od 1. května podle Poletína bytovou výstavbu prodraží. "U bytů ceny vzrostou o dvě až čtyři procenta, u rodinných domků o 20 až 40 procent," poznamenal.

K letošním trendům ve stavebnictví bude podle generálního ředitele firmy patřit růst oboru vyšší než hrubý domácí produkt či růst bytové výstavby. Pokračovat podle něj budou práce na stavbách obchodních řetězců, zahraniční investoři budou i nadále investovat do průmyslových zón. Novým impulzem by podle Burdy měla být možnost čerpání peněz z fondů EU, a to především pro dopravu a ekologii.

Skanska CZ působí v České republice a na Slovensku. Loni v průměru zaměstnávala 6435 lidí, což je o 78 lidí méně než v roce 2002. Produktivita práce minulý rok vzrostla o 20 procent. Počet pracovních úrazů podle Burdy loni klesl o 15 procent. Na 100 zaměstnanců tak loni připadlo 1,9 úrazu, přičemž průměr ve stavebnictví je 3,6 úrazu na 100 zaměstnanců.

Mezi rozestavěné projekty v České republice patří hala Sazka Arena v Praze 9, ve které na konci dubna začne mistrovství světa v ledním hokeji. Skanska pokračuje i na stavbě dálnice D1 Vyškov - Mořice, na elektrifikaci trati Karlovy Vary - Kadaň a výstavbě bytových domů Botanica v Praze.

Loni firma v tuzemsku získala řadu zakázek, například na výstavbu centrály ČSOB v pražských Radlicích, hlavní odbavovací haly terminálu Sever II. na letišti v Ruzyni a Justičního areálu v Praze 10. Z dopravních staveb uzavřela smlouvy mimo jiné na stavbu mimoúrovňové křižovatky Brno - Hlinky.

Ke stavbám, které firma loni dokončila, patří sídlo Českého statistického úřadu v Praze 10, silniční obchvat Olomouce nebo kompletní dokončení železničního koridoru Praha - Ústí nad Labem.

Skanska CZ se loni stala majoritním akcionářem slovenské společnosti Banské stavby, když převzala 76,3 procenta akcií. S rozvojem aktivit na slovenském trhu chce Skanska CZ podle Burdy pokračovat i letos. Významným krokem v loňském roce prý byl také vznik divize Technologie, která zajišťuje speciální technologické dodávky a technické vybavení budov.

Skanska CZ patří do švédské stavební skupiny Skanska AB, která je jednou z největších stavebních společností v Evropě. Působí ve více než 60 zemích a celosvětově zaměstnává přes 75.000 lidí. Za loňský rok se tržby skupiny propadly o 6,4 procenta na 132,9 miliardy SEK (asi 460 miliard Kč). Česká Skanska CZ se na skupině z hlediska objemu tržeb loni podílela pěti procenty, na tvorbě zisku podle Burdy asi 20 procenty.

K největším firmám českého stavebního trhu se vedle firmy Skanska CZ řadí Metrostav a Stavby silnic a železnic. Mezi největší firmy dále patří Hochtief VSB, PSJ holding, Subterra a ŽS Brno. -čtk-