Podíl těch, kteří v USA bydlí ve vlastním domě nebo bytě, vystoupil na konci loňského roku na nový rekord. Díky nízkým hypotečním úrokům se dosavadní nájemníci stále více stávají vlastníky, ukázaly dnešní statistické údaje.

Úřad pro sčítání lidu uvedl, že v posledním loňském čtvrtletí bylo 68,6 procenta obydlí vlastněno těmi, kdo v nich bydlí. Za poslední rok se tento poměr mírně zvýšil z 68,3 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2002.

Hypoteční úroky klesly v polovině loňského roku na 40letá minima kolem pěti procent a po zbytek roku zůstaly nízké. Díky tomu se mnoha dosavadním nájemníkům zpřístupnila koupě jejich bydlení, protože splátky hypoték začaly být srovnatelné s nájemným.

"Je to rozhodně díky výborné dostupnosti koupě domů, zvláště ve druhé polovině roku, kdy byly hypoteční úroky tak nízké," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Národního sdružení stavebníků David Seiders.

Na nový rekord se dostalo vlastnictví bydlení u všech menšin, tedy všech kromě bělochů nehispánského původu. Prezident George Bush si za jednu z priorit své politiky stanovil zvyšování poměru vlastníků domů mezi menšinami. -čtk-