Možnosti sociálního bydlení v České republice má na programu mezinárodní konference v rámci veletrhu Urbis v Brně. Jedním z témat bude také návrh zákona o podporované družstevní výstavbě a bydlení po vstupu ČR do Evropské unie. Řekla Zuzana Krupičková z tiskového střediska Veletrhů Brno. Odborníci z České republiky, Německa a Rakouska budou o tomto tématu diskutovat 22. dubna.

Organizátorem konference je Svaz českých a moravských bytových družstev. "Cílem provozování sociálního bydlení není dosažení zisku, ale uspokojování bytových potřeb určité části populace," vysvětlil předseda svazu Vít Vaníček.

Jedním z témat letošních stavebních veletrhů jsou rekonstrukce stavebních památek. V úterý 20. dubna proto pořadatelé zahájí v pavilónu G dlouhodobou výstavu o brněnské vile Tugendhat, která je nyní před kompletní rekonstrukcí. Od roku 2002 je vila zapsána v seznamu světových kulturních památek UNESCO.

Pro širokou veřejnost připravili pořadatelé veletrhů i letos Stavební poradenské centrum. Na otázky z nejrůznějších oblastí budou bezplatně odpovídat odborníci ze stavebnických svazů i vysokých škol. Zájemci se dozvědí i o novinkách ze zavádění DPH po 1. květnu nebo o podmínkách pro uvedení výrobků na trh. Stánek číslo 101 bude otevřen v pavilónu V. Pošesté se uskuteční soutěž o "Koupelnu snů" s hodnocením komfortu, designu a technologie zpracování. Vyhodnocení je připraveno na sobotu 24. dubna.

Veletrh Urbis s podtitulem Fórum investičních příležitostí loni obsadilo 121 vystavovatelů na celkové ploše téměř 5400 metrů čtverečních. Návštěvníci přijeli ze 41 zemí. -čtk-