Ceny nemovitostí ve velkých amerických městech prudce stouply. Například třípokojový byt na Manhattanu stojí v průměru milion dolarů a dvoupokojový suterénní byt v centru Washingtonu přijde na asi 400.000 dolarů. Brzy by se to však podle odborníků mělo změnit, uvedla agentura AFP.

V nejméně 15 oblastech USA je splnění snu o vlastním bydlení stále finančně náročnější. Poptávka vysoce převyšuje počet nabízených bytů. Ceny někde ročně stoupaly o desítky procent, například loni v Los Angeles o 24 procent, Miami o 23 a ve Washingtonu o 13 procent. Celkem v průměru o 7,5 procenta, upřesnil hlavní ekonom svazu realitních kanceláří NAR David Lereah.

"V posledních čtyřech až pěti letech se ceny vyšplhaly opravdu hrozně vysoko. Letos to přesahuje všechny meze. Proti dřívějšku, kdy bylo zhruba stejně prodávajících a kupujících, náhle nejsou prodávající. Žádný dům se neprodává za nabízenou cenu, ale asi o 20 procent vyšší. Například roztomilý ale malý domek nabízený za 675.000 dolarů se prodal za 801.000 dolarů, přičemž před čtyřmi lety by za něj majitel dostal 400.000 dolarů," tvrdí realitní agent z Washingtonu Didier Godat.

Jedni kupující nedávno neváhali vyplatit na dřevo 1,35 milionu dolarů za starý dům, který se prodával za 1,05 milionu a jehož modernizace si vyžádá nejméně dalších 300.000 dolarů. Majitelům jedné nemovitosti dokonce zájemci nabídli týdenní pobyt v Karibiku.

Co způsobuje tento růst cen? Především velmi nízké úrokové míry, které lidem umožňují půjčovat si více peněz a rekordně zvyšují poptávku. Prodeji bytů také prospívá zlepšení situace na pracovním trhu, vysvětluje Lereah. Zdůrazňuje však, že se to netýká celé země a že se to brzy změní. Ceny se podle něj sníží nejspíš již letos v létě.

"Pokud se opět zvýší úrokové míry, tak se to možná uklidní. Lidem, kteří si půjčili velké částky na proměnlivý úrok, pak bude hrozit zabavení majetku, protože nebudou s to pokrýt náhle vyšší splátky. Nabídka se pak zvýší a ceny znovu klesnou. To bude studená sprška," předvídá Lereah. -čtk-