S růstem cen nových bytů v Praze roste zájem lidí o koupi parcely na stavbu rodinného domku na okraji hlavního města. Poptávka po parcelách vzrostla proti minulému roku údajně až o pětinu. Cena za metr čtvereční nového domku může být i o několik tisíc korun nižší než u nového bytu. Cena nového bytu v Praze se nejčastěji pohybuje kolem 35.000 až 40.000 korun za metr čtvereční. "Nový rodinný domek ve standardním provedení lze koupit od 25.000 korun za čtvereční metr," uvedl spolumajitel kanceláře Ideal Reality Jiří Rabas s tím, že je třeba ještě připočítat cenu pozemku. Ta se podle lokality může pohybovat od několika set až po několik tisíc korun za metr čtvereční.

Nový domek se standardním vybavením o velikosti 80 metrů čtverečních s garáží a bez podsklepení přijde podle jednatele společnosti Akropolis Reality Daniela Krejči na okraji Prahy na 1,2 až 1,5 milionu korun. Zhruba 500 metrový pozemek může stát kolem 750.000 korun. Domek včetně pozemku tak v některých okrajových lokalitách Prahy stojí kolem dvou milionů korun.

Cena staršího panelového bytu 3+1 se přitom nyní podle realitních kanceláří pohybuje kolem 1,5 až 1,6 milionu korun. Proti loňskému roku je cena o něco nižší. "Loni se tyto byty prodávaly za 1,8 až 1,9 milionu korun," podotkl realitní makléř Otakar Schuma ze společnosti Maxima Reality.

Vyšší zájem o parcely a rodinné domky realitní kanceláře zaznamenaly od března loňského roku, kdy ceny starších i nových bytů rostly. "Ceny bytů se přiblížily cenám levnějších rodinných domků. Lidé se pak spíše rozhodli koupit domek než byt," poznamenal generální ředitel společnosti Českomoravská realitní Richard Vosmík. Podle něj se na přibližně čtyři byty prodá jeden rodinný domek.

"Ve srovnání s loňským rokem je poptávka po parcelách a rodinných domcích zhruba o 20 procent vyšší," uvedl Krejča. Zájem lidí podle něj roste i díky zlepšující se dopravě z okrajových částí Prahy do centra.

Mezi nejvíce poptávané lokality, kde si lidé chtějí koupit parcelu a postavit domek, patří jih a jihovýchod Prahy. "Je to zejména směr Říčany, Jesenice, Mníšek pod Brdy," uvedl Vosmík. V poslední době je velká poptávka také po Dolních Měcholupech, Kyjích, Chabrech nebo Ďáblicích. "V neposlední řadě je poptávka po Kunraticích a Praze 4," uvedl majitel realitní kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer.

Roste prý zejména zájem o individuální výstavbu. "Lidí, kteří kupují pozemky za účelem individuální výstavby přibývá," potvrdil Vosmík. Také podle Rabase je o typové domky developerů menší zájem. Podobně i o starší rodinné domky, protože náklady na rekonstrukci se podle Rabase mnohdy dostanou nad cenu novostavby.

Parcel, které mají připravené inženýrské sítě a nejsou zatíženy věcným břemenem, je však podle realitních kanceláří nyní poměrně málo. "Soukromí investoři, zejména developeři a stavební firmy, ale již připravují pozemky v dalších lokalitách kolem Prahy. Předpokládám, že přijdou na trh v 2. polovině příštího roku," doplnil Rabas.

Zájem o stavbu rodinného domku potvrzují i statistická data. Zastoupení nových rodinných domů v zahajované bytové výstavbě v posledních letech kolísá kolem 40 procent. V loňském roce z celkového počtu zahájených bytů připadlo na rodinné domky více než 47 procent. To je nejvíce od roku 1997.

Z celkového počtu téměř 36.500 loni zahájených bytů připadalo na rodinné domky 17.250 jednotek. V bytových domech firmy zahájily přes 10.000 bytů, další byty se začaly stavět například v pečovatelských domech nebo v nebytových objektech. -čtk-