Rakouský výrobce střešních krytin Tondach Gleinstätten zahájil rekonstrukci závodu ve slovenském Nitrianském Pravně. Investice má dosáhnout půl miliardy slovenských korun. Informoval o tom jednatel Tondachu na Slovensku Vladimír Šablica.

Podnik chce od příštího roku vyrábět v obnoveném provozu 12 milionů kusů pálených tašek ročně, z toho asi třetina půjde na export, především do České republiky, Maďarska, Rakouska, na Ukrajinu a do Ruska.

Rakouský koncern zahájil evropskou expanzi před dvěma lety, když koupil dva výrobní závody v České republice. Loni investoval v Rumunsku a Srbsku. Rozhodnutí o rekonstrukci slovenského závodu přijal letos v dubnu.

Na Slovensku obnoví po třech letech výrobu, kterou přerušil kvůli zastaralým výrobním postupům. "Nechtěli jsme více investovat do staré technologie. Spuštění nové výroby v Nitrianském Pravně pokryje rostoucí potřeby slovenského trhu i zájmy celého koncernu. Po spuštění výroby počítáme s 30procentním nárůstem prodeje," uvedl Šablica.

Rekonstruovaný závod zaměstná asi 50 lidí. Návratnost investice se očekává během deseti let. Vedení společnosti počítá, že do tří let ovládne v zemi zhruba čtvrtinu trhu. V současnosti její tržní podíl činí asi 17 procent.

Rakouský koncern vlastní 28 závodů v deseti zemích Evropy. Zaměstnává více než 3400 lidí. Konsolidovaný obrat skupiny loni dosáhl 165 milionů eur. Na slovenském trhu společnost loni dosáhla obratu 290 milionů Sk (7,2 milionu eur), což představuje meziroční nárůst o více než deset procent. Letos se počítá se zvýšením na 310 milionů Sk. -čtk-