V rakouské metropoli se musí v nadcházejících letech zrychlit výstavba bytů, aby Vídeň stihla uspokojit poptávku lidí po bydlení. Mírně vyšší zájem o byty předpokládá město rovněž ze strany cizinců, a to také v souvislosti s rozšířením Evropské unie. Vyplývá to z informací, které poskytli představitelé vídeňské radnice.

"V příštích deseti letech se musí postavit 55.000 bytů se státní podporou, aby se vykryla stoupající poptávka po bytech," informoval radní pro výstavbu bytů Werner Faymann.

V posledním období se v metropoli postaví zhruba 5000 nových dotovaných bytů ročně. Současně však kvůli demolici a spojovaní obydlí asi 3000 bytů zanikne.

Bytovou výstavbu má podpořit očekávaný nárůst počtu lidí žijících ve Vídni. Populace města by se měla z nynějších asi 1,55 milionu zvýšit na 1,65 milionu obyvatel v roce 2020.

Na konci loňského roku úřady evidovaly v rakouské metropoli 925.721 bytů, což proti roku 1991 představuje nárůst o 8,5 procenta. Značná část bytového fondu je přitom v obecním anebo družstevním majetku, což nájemníkům zaručuje úřední regulaci nájemného. Podle radnice se rozsáhlou výstavbou bytů podařilo překonat nedostatek, který město pocítilo na počátku 90. let minulého století. Dostatečná nabídka nemovitostí pak prý později přispěla k uvolnění situace na trhu s realitami.

Průměrné náklady spojené s užíváním bytu činí ve Vídni 4,6 eura za metr čtvereční; za posledních pět let to po započítání inflace znamená pokles o sedm procent. Výrazně se nezměnila ani průměrná výše tržního nájemného, jež v absolutním vyjádření stoupla na současných 6,9 z 6,8 eura za metr čtvereční bytu v roce 1995. -čtk-