Novým místopředsedou výboru Státního fondu rozvoje bydlení se stal náměstek pro bytovou politiku ministerstva pro místní rozvoj Ivan Přikryl (55). Ve funkci nahradil Františka Vnoučka. Funkce ve fondu se Přikryl ujal 9. září.

Důvodem změny je to, že Vnouček odešel z pozice náměstka pro bytovou politiku ministerstva pro místní rozvoj. "Tím nemůže nadále plnit úlohu zástupce ministerstva ve výboru fondu bydlení," řekl mluvčí ministerstva František Tlapák.

Přikryl se náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj stal v srpnu poté, co úřad převzal ministr Jiří Paroubek. Do loňského června působil Přikryl 13 let jako předseda Svazu českých a moravských bytových družstev.

Z fondu bydlení stát hradí především podporu výstavby nájemních bytů a opravy panelových domů. Nově by se z něj mohly vyplácet i půjčky novomanželům.

Státní fond rozvoje bydlení vznikl v roce 2000. Poskytuje jak přímé dotace, tak dotace k úrokům z úvěru a úvěry obcím a občanům. Letos má v rozpočtu na programy bydlení zhruba 3,6 miliardy, loni to bylo přibližně 8,7 miliardy korun. -čtk-