Čína představila plány budoucí výstavby sítě dálnic, mezi nimiž je i dálnice spojující zemi s Tchaj-wanem. Spojení s ostrovem vzdáleným od pevniny asi 200 kilometrů by se stalo jedním z novodobých divů světa.

Ministr dopravy Čang Čchun-sien na tiskové konferenci uvedl, že Čína chce během příštích 20 až 30 let postavit 34 dálnic za celkem dva biliony jüanů (5,6 bilionu korun). Jedna z nich by měla spojovat kontinent s Tchaj-pejí, hlavním městem Tchaj-wanu, který Čína považuje za odštěpeneckou provincii.

"Součástí plánů výstavby 85.000 km dálnic bude zvláštní koridor spojující pevninu s Tchaj-pejí," řekl ministr. Překonat moře by měla dálnice podle ministra buď tunelem nebo jiným způsobem. Naznačil přitom, že část této "dálnice" by mohla být i ve formě trajektové přepravy.

Tunel nebo most na Tchaj-wan by předpokládal velké vzepětí představivosti, techniky a politické vůle. Musel by rovněž vydržet častá silná zemětřesení a tajfuny.

Jako vůbec nejdelší most světa je v Guinessově knize rekordů registrován most přes jedno z jezer v americkém státě Louisiana, který má 38,4 kilometru. Nejdelší podmořský tunel má Japonsko mezi ostrovy Honšú a Hokkaidó v délce 54 km.

Čína a Tchaj-wan od svého rozdělení v roce 1949 nemají žádné oficiální kontakty. V posledních letech však mezi oběma zeměmi rozkvétá obchod i turistika. -čtk-