Rozsáhlou rekonstrukci Masarykova náměstí a přilehlé Havlíčkovy ulice plánuje radnice v Uherském Hradišti. "Současnou podobu náměstí i ulice nepovažuji za důstojný vstup do centra města," řekl starosta města Libor Karásek (ODS). Odborná komise z pěti návrhů vybrala dva, jež architekti dopracují a zřejmě na jaře představí veřejnosti.

Přeměna centra města si podle starosty vyžádá investice ve výši od 35 milionů do 50 milionů korun. "V rozpočtu města počítáme na rekonstrukci s částkou od 20 milionů do 25 milionů korun," upřesnil Karásek s tím, že celkové investice budou záležet na tom, jaké budou použity materiály na dlažby a zda budou nutné přeložky inženýrských sítí.

Všechny předložené návrhy se shodují na jednom nedostatku, který náměstí i přilehlá ulice mají. "Nevyhovující je prostor před radnicí, Redutou a vstupem do kostela. Podle architektů by zde mělo vzniknout prostranství pro seskupování větší skupiny lidí," poznamenal starosta. Architekti také navrhují různá řešení parkoviště nebo umístění stánků na náměstí či pódia.

S konečným návrhem přeměny centrálního náměstí se letos na jaře seznámí také veřejnost. Architekti na veřejné prezentaci představí projekty v digitální podobě, kterou doplní také odborný výklad. Radní chtějí proměnu stihnout do roku 2007, kdy Uherské Hradiště oslaví 750 let od svého vzniku.

Současná podoba Masarykova náměstí je z roku 1957. Radnice do ní od té doby výrazněji zasáhla jen dvakrát: na začátku 90. let minulého století zaniklo ze středu náměstí parkoviště, v loňském roce se parkovací plochy rozšířily k poště a poblíž hotelu Slunce vznikl na náměstí letní bar s posezením. -čtk-