Hrubý zisk 135 milionů korun očekává za loňský rok vedení společnosti Cidem Hranice. V porovnání s rokem 2003 je to o zhruba 50 milionů korun více. Zisk firma, která vyrábí cementotřískové desky, cihlářské zboží a stavební dílce s keramickou výplní, navýšila především prodejem tří cihelen. V roce 2003 dosáhla společnost hrubého zisku 83,6 milionu korun.

Záměr prodat část divize na výrobu cihel největšímu českému výrobci zdících materiálů Wienerberger Cihlářský průmysl odsouhlasili akcionáři společnosti valné hromadě v dubnu. "Během loňského roku došlo k podpisu kupní smlouvy a následně k fyzickému předání majetku cihelen v Kuníně, Hrachovci a Štítech," řekl generální ředitel Cidem Hranice Tomáš Vavřík. Odmítl přitom uvést cenu, za jakou společnost majetek prodala.

K prodeji tří cihelen se Cidem rozhodl především kvůli sílící konkurenci a případným výkyvům na trhu s tímto stavebním materiálem. Vedení se k záměru prodat cihelny přiklonilo zejména poté, co začala společnost Wienerberger Cihlářský průmysl v nedaleké Jezernici na Přerovsku stavět novou cihelnu s plánovanou kapacitou 140 milionů cihel. "S výstavbou cihlářského závodu v našem kraji jsme ztratili dosavadní výhodu dopravní vzdálenosti a byli bychom vystaveni konkurenčnímu výrobnímu závodu, jehož kapacita by měla být téměř čtyřnásobná ve srovnání s naší největší cihelnou," uvedl ředitel.

A.s. Cidem Hranice zaznamenala za loňských devět měsíců nárůst hrubého zisku na 59 milionů korun, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2003 více než dvojnásobek. Podle zástupců společnosti je to především kvůli zvýšení tržeb výrobních závodů.

Cidemu se loni dařilo rovněž v prodeji. Oproti roku 2003 se tržby za devět měsíců roku 2004 zvýšily o 65 milionů korun na 365,9 milionu korun. Společnost loni investovala necelých deset milionů korun především do modernizace strojního vybavení.

Cidem je nadále rozdělen na dvě divize. Tvoří ji Cetris s výrobou a prodejem cementotřískových desek a Citherm, který se zaměřuje na výrobu a prodej cihlářských výrobků. -čtk-