Být specialistou znamená dělat věci perfektně, ale zároveň jednoduše a přehledně. Hypoteční banka se proto rozhodla s platností od 1. října 2005 zúžit systém poplatků za svoje služby – řadu z nich sjednotila, zlevnila nebo dokonce zcela odstranila. „Především jsme sjednotili a zlevnili poplatek za zpracování úvěru. Z dřívějších pěti možností zbyla jen jedna. Navíc byl oproti časté variantě, tedy úvěru na výstavbu, opravy, rekonstrukce nebo modernizace vlastního bydlení, snížen poplatek z 0,8 na 0,7 procenta,“ vysvětluje Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Kromě toho banka například zcela zrušila příplatek za úvěry do 500.000 Kč. Namísto minimálního poplatku 5.000 Kč u neúčelové části také stanovila jen procentuální podíl z výše úvěru. Polovinu budou stát výpisy z účtu zasílané klientům e-mailem – místo původních osmi jen čtyři koruny. Padesátiprocentní snížení se také týká poplatku za nedočerpání úvěru – původních deset procent se mění na pět. Zcela zdarma bude banka například poskytovat potvrzení o výši zaplacených úroků, vyžádané individuálně ze strany klienta.

Vedle změn v oblasti poplatků banka také mění systém zvýhodnění úrokových sazeb. Klienti tak mohou od 1. října získat zvýhodnění oproti základní sazbě za fixně stanovených podmínek. I nadále zůstává zvýhodnění 0,1 procentního bodu klientům, kteří mají sjednané životní pojištění u libovolné pojišťovny vinkulované ve prospěch Hypoteční banky. Pokud si založí u skupiny ČSOB běžný účet, čeká na ně sazba výhodnější o 0,15 procentního bodu. Zvýhodnění se samozřejmě sčítají, takže celkově může klient svou sazbu snížit o 0,25 procentního bodu. Je tak doplněn dosavadní systém, při kterém je úrokové zvýhodnění přidělováno na základě posouzení bonity klienta. Standardní hypoteční úvěr s pětiletou fixací včetně zvýhodnění tak mohou klienti podle úrokových sazeb platných od 1. října 2005 získat již za 3,73 % p.a., úvěr s roční fixací dokonce za 2,73 % p.a.

Kompletní přehled poplatků a úrokových sazeb je k dispozici na www.hypotecnibanka.cz, nejlepším finančním webu roku 2005 podle soutěže WebTop100 2005.