Na Výstaviště za pohádkovou pohodou, nakoupit, ale také se potěšit. Holešovické Výstaviště tentokrát jako z pohádky Vánoční nakupování a shon se daří proměnit v radost a pohodu již několik sezón na Výstavišti v Praze-Holešovicích.

Tradiční Vánoční trhy, na kterých letos ve dnech 10. až 21. prosince nabídne zboží přes tři sta firem, poskytnou návštěvníkům doslova pohádkový doprovodný program. Organizátor trhů, Incheba Praha, si po dobré zkušenosti z loňska přizvala opět Agenturu Dobrý den z Pelhřimova. Ta se tentokrát areál Výstaviště rozhodla proměnit ve svět pohádek. Na své si přijdou i ti, kteří se rozhodli Vánoce prožít střídmě, ve zdravém životním stylu. Připravena je akce Vitalita Biolife.

Jestliže se loňské Vánoce na Výstavišti točily kolem rekordů, letos budou ve jménu pohádek. Má to důvod. Televizní Večerníček oslavil čtyřicátiny a za tu dobu přinesl pohádky několika generacím. Letos na Výstavišti má být setkání s bezpočtem pohádkových bytostí radostí nejen pro děti, ale i jejich rodiče. Pelhřimovští do Prahy přivezou například Kocoura v botách, obří exponáty z akce Hrnečku, vař! i Muzeum strašidel z Vysočiny. Na Výstavišti se bude rovněž stavět Perníková chaloupka z pravého pardubického perníku, aby byla posléze společně snědena, vysvobozovat zakletá princezna, soutěžit v nejrůznějších dovednostech a nové dovednosti se bude možno i naučit. Výtvarnice Marie Brožová dovede dokonale kouzlit s pastelkou, což mnozí již znají. Na Výstavišti chybět nebude její Obhajoba pastelky…

„Na doprovodném programu si vždy velice zakládáme a pokaždé chceme přinést něco nového a hlavně se snažíme vrátit Vánocům pohodu, která je mnohdy naopak ničena zbytečným shonem. Přesto jsou Vánoční trhy především trhy. Tři stovky firem mají letos opravdu co nabídnout. Škála zboží je doslova nevyčerpatelná. Vystavovatelé představí nejen ruční práce a řemeslné výrobky, keramiku, sklo, porcelán, svíčky, vánoční ozdoby, hračky, kosmetiku, ale i textil, nábytek, vybavení domácností, auto-moto doplňky, potraviny a nápoje. A jak vše zabalit poradí rekordmanka v balení dárků Radka Křivánková, která dovede zabalit jak třímilimetrový australský opál, tak kamion,“ vyjmenovává manažerka trhů Hana Votavová komodity, které se na trzích tradičně objevují.

Připomíná i dvě letošní novinky. „Stále více lidí mění svůj životní styl, a to k lepšímu. Zdravějšímu. Stále větší je poptávka po biopotravinách a přírodní kosmetice. Stále více lidí by rádo tyto produkty vidělo i pod stromečkem. Proto jsme se rozhodli v rámci Vánočních trhů v pravém křídle Průmyslového paláce uspořádat akci Vitalita Biolife, která se tam uskuteční ve dnech 16. až 18. prosince,“ říká Votavová. Tam návštěvníci pro sebe i blízké budou moci zakoupit nejen zdravé produkty a různé publikace, ale také třeba i lázeňské pobyty i poukazy pro návštěvy ve wellness centrech. V rámci této akce odbornice na zdravé hubnutí Iva Málková názorně předvede, že vánoční menu lze připravit zdravě a cukroví může být i nízkoenergetické.Ve stejném termínu se na Výstavišti uskuteční i další novinka – Hrnčířské a řemeslné trhy. „Věřím, že budou i z výtvarného hlediska hezké. Každý ze stopadesáti řemeslníků a hrnčířů má za úkol ve svém stánku mít vlastní vánoční stromeček,“ říká Votavová.

Vánoční trhy by na holešovickém Výstavišti již byly nemyslitelné bez koled a tradičních vánočních zvyků, o což se postarají mimo jiné i děti z mateřských škol, které se přihlásily do soutěže Hvězdičky a připravily si různá vystoupení. Na návštěvníky samozřejmě čeká i vůně gastronomických vánočních pochoutek a nápojů linoucích se z mnoha stánků.

Vánoční trhy začínají na Výstavišti 10. 12. a potrvají do 21. 12. Vstupenka v ceně 20 Kč je přenosná a použitelná po celé trvání trhů, na závěr slosovatelná. Výherci pojedou k moři. Děti a důchodci mají vstup zdarma.