Stavitelé do loňského září v Praze zahájili výstavbu 4891 bytů, což bylo o 12,3 procenta více než před rokem. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Stále tak trvá předpoklad, že loňská bytová výstavba v hlavním městě překoná rekord 5702 zahájených bytů v roce 2003.

V počtu zahájené výstavby Prahu překonal pouze Středočeský kraj, kde úřady daly svolení k odstartování stavby 6094 bytů. Co se týče tempa růstu výstavby, první místo mezi kraji drží Karlovarský kraj, kde výstavba stoupla meziročně o 85 procent. Praha a Karlovarský kraj jsou jedinými oblastmi, kde převládá výstavba bytových domů nad rodinnými domky. Ze všech zahájených bytů v Praze jich tři čtvrtiny vznikly právě v bytových domech.

Stavba bytů za leden až září odstartovala zejména v Praze 10, která zahrnuje například Zahradní Město a Vršovice. Zde se začalo stavět 918 bytů, z toho 858 v bytových domech. Stavitelé se soustředili také na Prahu 6, 9 a 15. Pro stavbu rodinných domků si lidé nejčastěji vybrali severní okraj Prahy.

Mezi významné stavitele bytů v Praze patří například společnosti Central Group, IPB Real, Skanska, Metrostav a Finep&partners. Finep hodlá letos na jaře zahájit výstavbu 2000 bytů ve Vysočanech, Central Group už začal stavět 1200 bytů na Zahradním Městě. Jde o dva největší bytové projekty po roce 1989.

Stavitelé se shodují, že letos ceny nových bytů neporostou. Stejně jako loni tak budou ceny začínat od 25.000 korun za metr čtvereční.

Výrazný nárůst Praha zaznamenala v počtu dokončených bytů. Lidé začali užívat 4406 bytů, což je meziročně o polovinu více. V tomto srovnání vede s velkým náskokem Praha 8, kde leží například Troja či Karlín.

Na území hlavního města bylo za devět měsíců loňského roku 15.624 bytů, které zbývaly dostavět. Ve stejném období před rokem počet rozestavěných bytů nepatrně převyšoval 15.000.

Bytové výstavbě se ve třech čtvrtletích loňského roku dařilo v celé republice. Stavitelé zahájili výstavbu 29.089 bytů, což bylo meziročně o 6,9 procenta více. Poptávce po bytech stále nahrávají výhodné hypoteční úvěry. Boom bytové výstavby lze podle odborníků očekávat v letech 2006 až 2007. Půjde totiž o poslední roky, kdy si lidé budou moci nové bydlení koupit s nižší daní z přidané hodnoty.

Dostupné údaje o bytové výstavbě v posledních měsících loňského roku ukazují, že v závěru roku výstavba ochabla. V říjnu počet povolených staveb meziročně klesl o 13 procent a v listopadu o 11 procent. Statistici to ale přičítají vysoké srovnávací základně z roku 2003. -čtk-