Tržby společnosti Ravak, největšího výrobce akrylátových van, sprchových koutů a vaniček ve střední Evropě, loni dosáhly 1,96 miliardy korun. Proti roku 2003 stouply o čtyři procenta, řekl místopředseda představenstva Patrik Kreysa.

Rok 2004 byl podle něj charakteristický zejména rozšiřováním obchodních aktivit na zahraničních trzích. V Číně založil Ravak vlastní výrobní závod a zahájil v něm zkušební výrobu. V průběhu letošního prvního čtvrtletí v něm plánuje vyrobit 10.000 sprchových koutů. Výrobky z čínského závodu jsou určeny výhradně pro potřeby asijského trhu.

Ravaku se dařilo expandovat také na západní trhy. Výrazně prohloubil obchodní aktivity zejména ve Španělsku a dařilo se mu i na německém trhu. Úspěch firma zaznamenala v Británii; v Londýně nyní připravuje otevření své reprezentační prodejny.

Ravak vyváží své produkty do víc než 50 zemí. Z celkové produkce exportuje zhruba 70 procent výrobků. Nyní má dominantní postavení na trzích v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku a v pobaltských státech, významný tržní podíl má i v Rusku.

Letos chce firma uvést na trh přes 20 novinek, od van přes rozšířené a zdokonalené řady sprchových koutů až po nové typy sprchových sedátek, vaniček a umyvadel pro malé koupelny. -čtk-