Jeho nejznámějším dílem je filmová verze muzikálového zpracování osudů Nikoly Šuhaje loupežníka Balada pro banditu, kterou natočil s mladým Miroslavem Donutilem, Ivou Bittovou, Bolkem Polívkou a dalšími členy souboru divadla Husa na provázku v roce 1978. Všichni tehdy bydleli na Andělské hoře ve starém, polorozpadlém domě, který Sís koupil, a v téhle krásné pospolitosti vznikl nejen film, ale bylo také zplozeno několik dětí včetně Aničky Polívkové. Vladimír Sís stihl točit a občas i něco uvařit. Tuhle dovednost ale začal rozvíjet už mnohem dříve, v padesátých letech, kdy se dostal jako režisér Československého armádního filmu do Číny, Tibetu a Indonésie, kde ho zaujalo všechno – včetně tamních pokrmů. Tehdy byli naši filmaři v čele se Sísem a kameramanem Josefem Vanišem prvními Evropany, kteří nafilmovali Jeho Svatost dalajlámu. Vladimír tam strávil dva roky, a přitom se s tehdy osmnáctiletým dalajlámou skamarádil. Znovu se potkali až v roce 1990 při návštěvě dalajlámy v Praze.

Čína po česku

Sísova dcera Hana Fišárková vzpomíná, že tatínkovi v Číně tak chutnalo, že se po návratu rozhodl pokrmy vařit i doma. Mělo to jen jeden „drobný“ háček – u nás se tehdy nedaly sehnat potřebné ingredience, jako je třeba sójová omáčka, bambusové výhonky apod. Naštěstí pro něj se v té době podařilo Adolfu Hoffmeisterovi, kterého dnes známe z encyklopedií jako spisovatele, dramatika, básníka a malíře, prosadit myšlenku, že by Praha jako správné evropské velkoměsto měla mít čínskou restauraci. V roce 1958 byla skutečně otevřena ve Vodičkově ulici číslo 19 a kromě pravého ebenového nábytku, sošek, lustrů a malovaných paravanů byli z Číny dovezeni i nefalšovaní kuchaři, kteří vařili pro samotného politického vůdce Mao Ce-tunga. A právě s těmito pekingskými kuchaři se Vladimír Sís rychle seznámil a začal s jejich pomocí experimentovat. Sójovku nahradilo maggi, bambus zastoupily kedlubny, místo rýžového vína vystačila Tesavela.

ČTĚTE TAKÉ:

„Tatínkovy experimenty nám dětem ale moc nechutnaly, pak se ovšem vylepšoval, takže když udělal šťavnatou kachnu, potřenou marinádou ze zázvoru, skořice, sherry a sójové omáčky, a taštičky plněné masovou nádivkou, těžko mu mohla konkurovat naše maminka se šunkofleky, do nichž nedala šunku. Abych to vysvětlila: naše maminka vařila velmi zdravě, bez tuku, ale také skoro bez chuti. Dělala hlavně zeleninové saláty a obložené chlebíčky – to byla její doména. Kdežto táta vařil tak chutně, že třeba Miloš Forman na jeho jídlo vzpomíná ještě po dvaceti letech.“

Kde se točil Amadeus

S Milošem Formanem byl Vladimír Sís kamarád. Není proto divu, že když k nám přijel Forman z Ameriky točit Amadea, vyhlédl si jako jednu z lokací právě Sísův dům v Nerudově ulici. V prostorách, které v té době, v roce 1984, sloužily jako garáž, vznikla půjčovna kostýmů, kam si jde Mozart půjčit masku na karneval. Od roku 1992 tu Hana Fišárková provozuje osvěžovnu U Zeleného čaje, v níž zůstaly dekorace včetně prkenné podlahy, vstupních dveří a okenic, které pro film vytvořili zruční řemeslníci na Barrandově. Původně to měla být čistá čajovna, ale návštěvníci si posléze vyžádali i kávu a majitelka rozšířila nabídku i o štrúdl, medovník či kuskus. Příjemné prostředí dotvářejí obrázky Hančina bratra Petra Síse, jenž se stal úspěšným spisovatelem, grafikem a ilustrátorem, působícím v New Yorku. I na něj mělo tatínkovo vyprávění o Číně, Tibetu a buddhismu silný vliv, a tak mj. udělal knížku Tibet – Tajemství červené krabičky, kterou mu postavil pomyslný pomník.

Ze Sísovy knížky vybíráme recept na kyselopálivou polévku:

Pro 4 osoby potřebujeme: ½ kg libového hovězího masa, 60 g zelených fazolek, trochu sušených hub, namočených ve vodě, 2 šálky polévkového vývaru, 1 polévkovou lžíci sherry, 1 polévkovou lžíci sójové omáčky, 1 polévkovou lžíci octa, 2 kávové lžičky hladké mouky, rozmíchané v troše vody, 1 kávovou lžičku soli, ½ kávové lžičky pepře

Maso nakrájejte na malé kousky, také fazolky a houby pokrájejte na nudličky. Vhoďte vše do vařícího vývaru a povařte nejméně 5 minut. Potom přidejte všechny přísady a vařte tak dlouho, až polévka zhoustne.