Časopis Dům a zahrada vyhlásil anketu Top domy 2008. Již po šesté tak máte možnost do 20. února 2008 hlasovat a vybrat z nominovaných domů svého favorita. K 32 domům, které si z předchozích let odnesly prestižní titul Top dům, letos přibude dalších osm. Vzejdou z ankety Top domy 2008, v jejímž rámci časopis Dům a zahrada hledá mimořádně vydařené rodinné domy nabízené výrobci a dodavateli působícími na českém trhu. Tak tomu ostatně bylo i v předchozích letech. Jakkoli jsou nominované i vyhodnocené domy rozdílné, jedno mají společné: za nejlepší reprezentanty současné architektury rodinného domu je považují nejen odborníci, ale také laická veřejnost. V loňském roce se poprvé tři původní kategorie nominovaných domů rozšířily o kategorii další. Dělítkem bylo 150 m2 podlahové plochy, jimiž Paroubkova vláda hodlala definovat stavby zatížené sníženou sazbou DPH. Ačkoli se tato hranice posunula až k téměř nepředstavitelným 350 m2, čtyři loňské kategorie, tedy do 120, 150, 200 a nad 200 m2, jsou zachovány i letos.

Kategorie do 120 m2 podlahové plochy Kategorie od 120 do 150 m2 podlahové plochy
G Servis – Uno 2 Hoffmann – Hebé
Ing. Karel Peterka Thermo Plus – Lenka Atrium – Laguna 127
Elk – AK 111 Euroline Bohemia – Bungalov 772
Haas Fertigbau – Top Line 51 Dennert Massivhaus – Icon Tre 130
Velux – Star 2 Agentura Náš dům – Lars
Kategorie od 150 do 200 m2 podlahové plochy Kategorie nad 200 m2 podlahové plochy
Porotherm Dům Wienerberger – Parthenon Futur – Regina
Elk – Country bb gruppe – Blues 299
Artexa – Artemis Soutěž Rockhouse: Rodinný dům Krasová
Hoffmann – Prima RD Rýmařov – Kubis Vario
Gradient – Mahagon 186 Stings 96 – Hostivice

Ze široké přehlídky domů ucházejících se o titul Top dům 2008 bylo v každé ze čtyř kategorií vybráno pět domů, které odpovídají určitým nárokům ve smyslu jejich architektonického ztvárnění, provozního fungování, užitné hodnoty i jistých technických parametrů. V tomto směru je důraz kladen mimo jiné na tepelně izolační vlastnosti použitých konstrukčních materiálů a celkovou energetickou bilanci stavby obecně. Ani v této oblasti tedy nenastává oproti loňským ročníkům žádná změna; lze však zcela oprávněně předpokládat, že českého stavebníka začnou kromě dispozice a vzhledu domu mnohem více zajímat informace uvedené v odstavci Energetické parametry: razantní navýšení všech energií, které poznamená vstup do roku 2008, možná leckoho přinutí vzít si k ruce kalkulačku a jednoduchým výpočtem si zjistit, kolik energie a potažmo také financí vlastně dům za rok spotřebuje. Snadno se tak může stát, že výrobce deklarující přesně doložitelnou energetickou náročnost bude oproti konkurenci jednoznačně zvýhodněn.

Z dvaceti výše představených staveb budou dále vybírat dvě nezávislé poroty – odborná a laická – v každé kategorii jeden dům, který získá pro rok 2008 čestný a prestižní titul Top dům. Mezi těmito domy můžete svého favorita v každé kategorii zvolit i vy, a to prostřednictvím formuláře na www.dumazahrada.cz. Vítězné stavby poctěné titulem Top dům 2008 pak budou představeny na TVUJDUM.CZ a v časopisech Dům a zahrada, Living, v týdeníku Květy, a to v dubnu roku 2008.

-re-ZÚČASTNĚTE SE HLASOVÁNÍ A ZÍSKEJTE PŘEDPLATNÉ ČASOPISU DŮM A ZAHRADA ZDARMA! POMOCÍ INTERNETOVÉHO FORMULÁŘE NA WWW.DUMAZAHRADA.CZ SE PRO SVÉ FAVORITY V RÁMCI ANKETY TOP DŮM 2008 MŮŽETE VYSLOVIT I VY. DEJTE SVŮJ HLAS V KAŽDÉ KATEGORII JEDNOMU DOMU, O NĚMŽ SI MYSLÍTE, ŽE NEJLÉPE SPLŇUJE VÝŠE UVEDENÉ PARAMETRY A KTERÝ SE VÁM SAMOZŘEJMĚ TAKÉ NEJVÍCE LÍBÍ. NOMINOVANÉ DOMY NAJDETE NA NÁSLEDUJÍCÍ DVOUSTRANĚ, BLIŽŠÍ INFORMACE VE SPECIÁLNÍM VYDÁNÍ ČASOPISU DŮM A ZAHRADA – TOP DOMY 2008 (PŘEDPLATITELÉ JEJ OBDRŽELI ZDARMA, DOSTUPNÝ JE V BĚŽNÉM PRODEJI NEBO SI JEJ MŮŽETE OBJEDNAT NA WWW.DUMAZAHRADA.CZ). KATALOGOVÉ LISTY NOMINOVANÝCH DOMŮ SI TAKÉ MŮŽETE STÁHNOUT NA UVEDENÝCH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH, SEKCE KE STAŽENÍ. UZÁVĚRKA HLASOVÁNÍ JE 20. ÚNORA 2008.