Českému stavebnictví chybí aktuálně nejméně 5000 zaměstnanců, potřeba je však ve skutečnosti ještě vyšší. Podle slov prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václava Matyáše stavební firmy nyní vážně zvažují, že problém začnou řešit získáváním potřebných pracovníků i z takových zemí, jako je například Vietnam.

„Je to záležitost, která je dnes z naší strany kvalifikována jako jeden z nejrizikovějších faktorů dalšího vývoje,“ popsal vážnost situace s nedostatkem pracovníků Matyáš. „Bez imigrace a zahraniční pracovní síly se neobejdeme,“ dodal. Poptávku po pracovní síle už nedokáže uspokojit ani pracovní migrace ze Slovenska a zemí bývalého Sovětského svazu. Nejvíce stavebníci postrádají kvalifikované pracovníky.

„Nechceme jít cestou laciných zprostředkovatelských agentur,“ popsal způsob získávání nových pracovníků Matyáš. Stavebníci uvažují o zavedení potřebných vzdělávacích programů pro budoucí zaměstnance přímo v zemích, odkud by přicházeli, jako je například Vietnam. Do Česka by pak již přicházeli s potřebnou kvalifikací.

SPS se nyní snaží nedostatek zaměstnanců vyřešit také ve spolupráci s ministerstvem školství a dalšími institucemi. „Když budeme chtít získávat zájemce o stavebnictví, tak musíme umět mladé generaci nabídnout samozřejmě také výdělkové možnosti,“ zmínil Matyáš nutnost mzdového růstu v příštích letech. „Konkurenční výhoda levné pracovní síly nemůže trvat do nekonečna,“ dodal. Určitý problém s nedostatkem pracovní síly tu však podle něho po dobu hospodářského růstu bude stále.

Ze stavebních učilišť loni vyšlo 3207 absolventů. To je zhruba o 160 méně než v roce 2006. Aktuální potřeba je podle Matyáše minimálně pětinásobek tohoto počtu. „Jestliže počet stavebních firem s 20 a více zaměstnanci činí 2485 subjektů, nepotřebuje tento údaj dalšího komentáře,“ popisuje situaci analýza SPS, která se věnuje současnému učňovskému školství. V roce 1999 stavební obory ukončilo ještě téměř 7000 studentů.

Hospodářský výbor parlamentu uložil v listopadu ministerstvu školství, aby ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a ministerstvem práce a sociálních věcí analyzovalo krizovou situaci v učňovském a technickém školství a navrhlo její řešení.

Nedostatek pracovní síly je označován za hlavní brzdu dalšího růstu nejen stavebního průmyslu, ale také dalších odvětví. Stejný problém dnes řeší též stavebnictví na Slovensku, ale například také na Ukrajině.

V listopadu loňského roku počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, proti listopadu 2006 klesl o 2,2 procenta. Stavebníci si průměrně za měsíc vydělali 25.407 korun, meziročně o 5,1 procenta více. Průměrná hodinová mzda meziročně vzrostla o 4,4 procenta na 161 korun. Produktivita práce na jednoho pracovníka vzrostla o 9,1 procenta. Vyplývá to z údajů o stavebnictví za listopad 2007, které zveřejnil ČSÚ.

-čtk-CE Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření nebo další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.