Více o projektu Designstory nám v rozhovoru prozradí PhDr. Dagmar Koudelková, která je jeho organizátorkou.

Jaká je koncepce letošního programu Designstory? V zásadě lze říct, že letošním ročníkem se Designstory vrací opět ke studentům. Zatímco v uplynulých letech zde byla prezentována řada tematických projektů a soutěží, letošní ročník je vyhrazen především studentům, mladým tvůrcům a nekomerční sféře. Zahraniční host je jakýmsi bonbónkem projektu, i ten se však zpravidla vysloví ke studentským pracím. Tisková konference s ním a následná beseda se studenty patří k nejnavštěvovanějším bodům doprovodného programu. Ve studentsky uvolněném duchu je pojednána i celá expozice a té se snažíme uzpůsobit i skladbu doprovodného programu a celkovou atmosféru Designstory.

Můžete návštěvníkům slíbit nějaké novinky? Ve snaze po oživení a uvolnění programu Designstory tak, aby evokovala studentskou uvolněnost a hravost, připravujeme módní přehlídky, filmové projekce a živé koncerty. Velkou pozornost návštěvníků pravidelně vzbuzují návrhy interiérů, a na ně bychom rádi zaměřili i návštěvnické ankety. Svou anketu budou mít tentokrát i děti, které jsou na letošním Designstory tak trochu v centru dění a které si budou moci za účast v anketě odnést hračku ze studentské výstavy. Lákadlem pro dospělé by zase mohla být aukce originálních studentských svítidel. A jako protipól zahraničního hosta můžeme slíbit účast Maxima Velčovského, mladého designéra, který je čerstvým nositelem titulu Designér roku 2007 v anketě Czech Grand Design.

Můžeme se opět těšit na brněnskou noc designu? Děláme všechno pro to, abychom nezklamali příznivce této akce, kterou jsme zkušebně rozjeli před dvěma roky a která si rychle získala své příznivce. Pro nezasvěcené připomínám, že se jedná o putování ulicemi Brna po vyznačených designérských showroomech a galeriích, jejichž provozovatelé se rozhodli nechat otevřeno až do půlnoci, uvítat pozdní návštěvníky a u malého pohoštění je seznámit s novinkami. Rádi bychom, aby Noc designu pomohla oživit dění v Brně v době veletrhu MOBITEX, vyvedla jeho návštěvníky z bran výstaviště a přivedla je do města. K tomu mají napomoci i živé akce, které se v expozici Designstory uskuteční v předvečer Noci designu a vyústí v odchod do města po předem stanovené trase.

Více informací o veletrhu naleznete ZDE.