Na výstavě bude představena široká nabídku starožitného nábytku, obrazů, šperků a doplňků. Podle názorů návštěvníků je velice atraktivní spojení s výstavou Hodiny a Klenoty, která zaujme širokou nabídkou šperků nejenom českých, ale i světových výrobců a distributorů.

V roce 1993 se poprvé uskutečnila výstava starožitností pod názvem Antik. První ročník se konal v Paláci u Hybernů. Garantem prvního ročníku se stalo Ministerstvo kultury ČR. Za dobu své existence si výstava Antik vydobyla prestižní postavení a dostala se do podvědomí nejenom českých odborníků a milovníků starožitností a umění.

Na výstavě se i v tomto roce představí zhruba 60 společností a fyzických osob, podnikajících v oboru starožitností. V loňském roce navštívilo ANTIK více než 8 tisíc návštěvníků. Výjimečný zájem se dá přičítat účasti prestižních českých starožitníků, aukčních síní a galerií i zájmu části české veřejnosti o originální starožitnosti a umělecká díla. Jejich nabídka je ucelená, naleznete zde starožitné obrazy, nábytek, bytové doplňky, až po starožitnosti soch, plastik, koberců a šperků. Z letošních vystavovatelů můžeme jmenovat například: AAA-Antikvity Art Aukce, Meissner-Neumann aukční dům, Antikva Pod Českým rozhlasem, Starožitnosti Pod Kinskou, Antique Ungelt, Galerie Antoš a další.

Nezapomínejme, že starožitnosti a dobře volené výtvarné umění patří k lukrativním komoditám. Dokonce se říká, že po obchodu s ropou a zbrojním průmyslu se jedná o nejlepší finanční investice. I tomuto faktu přičítáme každoročně zvýšený zájem návštěvníků o prodejní výstavu Antik, která si za patnáct let svého trvání našla místo ve veletržním kalendáři a hlavně v zájmu českých a zahraničních zájemců a sběratelů.

Aukce umění jsou zajímavým zážitkem i pro návštěvníky, kteří zrovna neoplývají plnou peněženkou. Stejně tak potěší i návštěva veletrhu, kde si návštěvník může vybrat i mezi finančně méně náročnými artefakty. V loňském roce lákala návštěvníky nabídka starožitných špeků, drobné keramiky a sošek. V neposlední míře tradičně starožitný nábytek, který může zpříjemnit i jakoukoli moderní domácnost.

Neobvyklý boom

Pražský trh se starožitnostmi prožívá v posledních létech neobvyklý boom. Rekordy však padaly po celém světě, nejen v české metropoli. V Praze přibývá lidí, kteří neváhají dát milion korun za drobný šperk nebo za obraz autora se zvučným jménem. Částky, za něž se umělecká díla od loňského roku prodávají, ještě nikdy v minulosti nebyly tak vysoké. A stále stoupají. Přitom počet sběratelů, bohatých podnikatelů či obchodníků s uměním nijak zvlášť nenarůstá. Podle zástupců firmy Dorotheum se na pražském trhu pohybuje asi tak dvacítka milionářů, kteří mají stabilní zájem o nákup umění a starožitností. I když nepřibývá a nestoupá ani počet prodaných kusů, rekordní jsou částky, za něž se jednotlivá díla prodávají.

Začátek se traduje do 90. let, kdy se začali prodávat první milionové položky. V posledních dnech jsme zaznamenali zprávu, že v Česku žije zhruba 17 tisíc „dolarových milionářů“ co tedy naznačuje trend, že v tuzemsku bohatí lidé stále víc bohatnou. Tuzemský trh je navíc specifický orientací na domácí autory. Momentálně nejžádanější je art deco, funkcionalismus, secese i česká klasická moderna. Nejnovější světové trendy - stoupající zájem o klasickou černobílou fotografii, výtvarné umění 60. let a design 70. let - k nám zatím ještě nedorazily. Na druhou stranu stoupá prodej starožitností dovezených na tuzemský trh ze zahraničí. Cenu moderního umění významně ovlivňuje móda. V druhé polovině devadesátých let byl kupříkladu na aukcích největší zájem o českou klasickou modernu, do které patří díla Václava Špály, Emila Filly, Josefa Čapka nebo Antonína Procházky.

Důležitou součástí obchodu se starožitnostmi a uměním se stal také veletrh ANTIK, který se v posledních letech konal na Výstavišti v Praze – Holešovicích.

Bohužel zahraničních veletrhů se zúčastňuje jen málo českých starožitníků, protože už sama účast stojí poměrně dost (až statisíce korun). Navíc je často nutné splnit celkem náročné podmínky, prokázat se několik let trvajícím kvalitním výstavním programem atd. Ale přes všechny naznačené potíže se obchod s uměním a starožitnostmi přece jen rozvíjí všemi možnými směry. Velký podíl na tom samozřejmě mají jednotlivci, kteří si dokáží vytvořit mezinárodní kontakty i oborové výstavy, jakou je výstava ANTIK. V průběhu výstavy Antik proběhne i soutěž o zajímavé ceny (starožitnost v hodnotě 20.000 Kč). Soutěsný kupón stačí vyzvednout přímo na výstavě, vyplnit a vhodit do osudí, které bude umístěno u vstupu v pravém křídle Průmyslového Paláce. Poslední den výstavy, tedy 4. října ve 13:00 hodin bude soutěž slosována a výherci bude cena předána osobně, nebo bude telefonicky kontaktován.

-Monika Hrubalová- Obchodní ředitelka společnosti M.I.P. Group