Jedním z nejvyhledávanějších trhů je Náplavka. Umístění na břehu řeky přímo vybízí k dopoledním procházkám. Trhy na Náplavce také začínají jako jedny z prvních, letos již v polovině února. Minulou sobotu vylákalo příjemné jarní počasí spoustu návštěvníků.

ČTĚTE TAKÉ:

Není jaro jako jaro

Aktuální nabídka prodejců se soustředí na různé trvanlivější potraviny, protože na zeleninu je přeci jen ještě trochu brzy. Najdete tu klobásky, marmelády, čaje a koření, nejrůznější polévky na zahřátí, ale v průběhu března tu budou i švýcarské speciality. V celé České republice totiž probíhá akce, která se jmenuje Švýcarské jaro. Svého sýrového vyslance má tato země i na Náplavce.

Raclette jako v horách

Švýcarský sýr je k dostání u dvou stánků. V tom prvním prodává paní Barbara nejrůznější druhy. Láskyplně o nich vypráví a něžně je krájí. Což můžete koneckonců slyšet a vidět i jindy v jejím kamenném obchodě. Ta hlavní atrakce je ve stánku vedle, kde její manžel připravuje raclette. Celé velké půlkolo sýra se na řezu taví a pak se seškrabuje na tácek. Pojídá se ještě teplé s brambory vařenými ve slupce, kyselými okurčičkami a stříbrnými cibuličkami. Pan Peter John, který to všechno připravuje, přidává na závěr špetku pepře. Autorka osobně doporučuje „čistou variantu“, protože pepřem se dostane do pozadí jemná vůně sýra. Taktéž se doporučuje brambory neloupat.

Jak na to doma

Raclette se jí do Velikonoc, pokud se ovšem nechcete nějak přísně postit. To není žádné dogma, ale takové suché konstatování, protože v nadcházejícím teple už vydatné jídlo stejně nechutná. Jestliže jste raclette nikdy nejedli a nemáte doma žádný šikovný přístroj na jeho výrobu, můžete si ho u paní Barbary podle počtu strávníků zapůjčit, pokud si k tomu koupíte i raclette sýr.

Foto: Svatopluk K. Jedlička