Luxusních domů a bytů je na trhu zastoupeno dost. Jejich největším nedostatkem, jak tvrdí Richard Watzke, je jejich sterilita a odosobnělost. Proto se rozhodl jít úplně novou cestou. Vždyť vkusně a čistě zařízené interiéry nemovitost podle průzkumů skutečně prodávají mnohem snáze a za vyšší cenu.

Nemovitosti, galerie i byznys

A jak to funguje v praxi? Pan Watzke si podle svého vkusu vybere nemovitost, která ho zaujme. Pak tuto nemovitost odkoupí nebo pronajme od původního majitele a v případě potřeby ji zrekonstruuje, nově vybaví a především do ní za pomoci kurátorů a znalců umění pořídí moderní umělecká díla současných autorů. Takto nově zařízené byty a domy následně provozuje jako umělecké galerie až do doby, než se skutečně prodají.

ČTĚTE TAKÉ

Zájemci o koupi si tak mohou pořídit samotnou nabízenou nemovitost, jednotlivá umělecká díla (především obrazy a sochy) nebo obojí. Na své si samozřejmě přijdou také umělci, kteří tak mají možnost prezentovat svá díla novému okruhu potenciálních zájemců.

Výhodný by měl být tento byznys i pro lidi, kteří chtějí svůj dům prodat. „Když máte dům na prodej a bude se mi líbit, tak ho rád budu prodávat. Vlastně si dům od vás najmu, vybavím obrazy a dám tam svého člověka, který zde bude denně. Postará se o úklid, o zahradu, o údržbu základních věcí. Když pak přijde zájemce, bude náš expert dům perfektně znát a dokáže jej dobře nabídnout. Ale nejen to – bude znát i sousedy a lidi v okolí, bude vědět, že když bude prosakovat voda, tak je blízko šikovný a levný instalatér,“ popisuje Richard Watzke.

Jaké nemovitosti nabízí

Značka Richard Watzke v současnosti nabízí například dvojvilu na Praze 5, v níž je instalována sbírka asi 200 uměleckých děl (cena vily vychází na 60 milionů korun, odhadní cena sbírky na 6,5 milionu korun), střešní byt na Hradčanech o velikosti 140 čtverečních metrů, kde jsou vystavena díla umělců, jako jsou Le Corbusier, Josef Čapek, Václav Špála nebo Bořek Šípek (cena na vyžádání), nebo rodinný dům nedaleko Prahy, který se rozkládá na užitné ploše 330 metrů čtverečních, a v němž se nyní nachází 68 dalších uměleckých děl (cena domu je 15 milionů korun).

Zdroj a foto: Domyjakogalerie.cz