V dnešním dílu seriálu o českých designových firmách představíme českou firmu na výrobu svítidel BROKIS. Ta po premiérovém úspěchu na přehlídce Designblok v roce 2010 rozšířila svou produkci o další nové kolekce. Letos se dokonce probojovala do finále soutěže Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku. Projekt Brokisu, v němž spolupracuje s českými designéry, nově obohatily návrhy Daniela Gonzalese a Tomáše Vargy.

Firma BROKIS z Horních Dubenek vstoupila na trh v roce 2010, kdy během pražské přehlídky Designblok poprvé představila nové kolekce svítidel. Tři kolekce Teo, Zubatá a Muffins odstartovaly dlouhodobý koncept spolupráce s předními českými designéry. Hned během své premiéry byla značka BROKIS oceněna za nejlepší kolekci svítidel cenou šéfredaktorů.

„Chceme pravidelně zvát české i zahraniční designéry ke spolupráci tak, abychom několikrát do roka uvedli novou řadu svítidel,“ přibližuje ředitel firmy ing. Jan Rabell. Po prvních třech představených kolekcích nyní značku BROKIS doplnily další: Bell od Daniela Gonzalese a Sätelite od Tomáše Vargy.

Řada Bell vznikla původně jako semestrální úkol v ateliéru na pražské Vysoké škole umělecko-průmyslové. Jde o sérii ambientních světel, jež zahrnuje lampu na čtení, lampičku na noční stolek s odkládací plochou a dva světelné solitéry na podlahu. „Mám rád tvarově čisté produkty, které nejsou zbytečně přeestetizované. Produkty, u kterých člověk nemusí pátrat po záměru designéra a je jasná jejich primární funkce. Z toho také vychází moje série světel Bell,“ komentuje Daniel svou novou kolekci.

„Samotný design kolekce Sätelite vyplynul ze zadání vyvinout modulární zdroj světla, který bude možné jednoduchou operací přemístit, změnit jeho podobu a intenzitu. Finální podoba jakéhosi světelného paprsku je inspirovaná montážními lampami, jež se používají v servisech pro osvětlení hůře dostupných míst. To se ve výsledku odrazilo i v konečném návrhu, ve výškové a úhlové nastavitelnosti světelné hlavy,“ přibližuje Tomáš Varga svůj návrh.

Firma na výrobu svítidel BROKIS vznikla jako výsledek dlouholeté úvahy o realizaci a vytvoření vlastních kolekcí svítidel. Samotná úvaha se připravovala a zrála delší dobu. „Teprve nestabilita ve sklářství a světová ekonomická krize akcelerovaly náš záměr. Situace nás přesvědčila, že uzrál správný čas uskutečnit dlouhodobý sen. Bylo na čase využít a aplikovat dlouholetou zkušenost při tvorbě a výrobě svítidel získanou ve sklárně,“ říká ing. Jan Rabell. Sklárna se specializuje především na výrobu designových svítidel, klade důraz na vysokou kvalitu a klientům nabízí při výrobě vysoký stupeň individualizace a flexibility. Před více než rokem vznikly tři první kolekce interiérových svítidel, jež nyní doplňují dvě novinky. „Těžíme z velmi kvalitního triplexopálového skla muranského typu,“ upřesňuje Jan Rabell možnosti BROKISu.

www.idealab.cz Foto: Martin Chum a Kristýna Hrabětová