Mezi hlavní výhody střešních oken patří jejich schopnost přivést do prostoru denní světlo. Díky tomu snadno prosvětlí i tmavší podkroví, a celý prostor pak působí přirozeným dojmem. V dnešní době je možné střešní okna vybavit různými praktickými prvky, jako jsou stínidla, rolety, žaluzie nebo ventilace, tubusové světlovody, střešní výlezy či elektrický pohon. Úplnou novinkou je funkce, která z okna vytvoří příjemný balkonek.

Balkon ze střešního okna

Ačkoliv mají střešní okna své kouzlo, občas (především v letních měsících) by bylo příjemné, kdyby šlo okno nejen vyklopit, ale přímo z něj vytvořit jakýsi balkonek. Právě s touto novinkou přišel nyní na trh výrobce střešních oken Fakro. Ten nabízí velké střešní okno, jehož horní část se vyklápí vzhůru a spodní část utvoří po otevření malý balkonek se zábradlím. Základní cena okna je 78 000 Kč.

ČTĚTE TAKÉ:

Vlastní terasa i do malého bytu

Podobný nápad přinesl před pěti lety úspěch holandské společnosti Hofman Dujardin Architects, která navrhla a vytvořila výsuvné okno Bloomframe. Na rozdíl od předchozího produktu se jedná o klasické (nikoliv střešní) okno, které je opatřeno chytrým pevným rámem, jenž společně s elektronickým systémem umožňuje vytvořit z „obyčejného okna“ příjemnou terasu menších rozměrů během 60 vteřin. Otevírání je opravdu snadné – stačí zmáčknout tlačítko, které balkon vysune automaticky.

V případě, že je okno otevřené, nabízí balkon k dispozici 2,62 x 1,05 m podlahové plochy. Balkon je vytvořen ze skla, oceli a hliníku, a je díky tomu odolný vůči venkovnímu počasí. Celá konstrukce (včetně skleněné podlahy) váží přes 650 kg.

Výhodou tohoto okna je možnost nainstalovat jej do nových i starších budov. Svou oblibu si balkonek Bloomframe získal především u majitelů menších bytů a hotelů uvnitř hustší zástavby, kteří si dříve o samostatném balkonu mohli nechat jen zdát. Cena závisí na individuálních požadavcích a pohybuje se kolem 250 000 Kč.

Zdroj: Fakro, Hofman Dujardin Architects