Podorlický skanzen uchovává vesnickou architekturu Královéhradecka a podhůří Orlických hor. Jedním ze zachráněných domů je roubená škola z roku 1750, v které stojí dřevem vytápěná pec na chleba. Funkční pec by byla škoda nechat zahálet, a tak vznikly „pekařské víkendy“.

Tradiční chleba tady peče s manželkou ing. Václav Záruba, jeden z realizátorů skanzenu. „Pečení ze začátku byla trochu alchymie, protože jsme už nenašli nikoho, kdo by nám prakticky ukázal, jak tuhle starou pec nejlépe roztopit a udržovat,“ vypráví. „Časem jsme na to přišli. Když nám ale nějaký pekař řekne k typu pece a jejímu provozu více, budeme rádi. Vycházíme ze starých návodů na domácí chleby, procházíme staré kuchařské knihy a pátráme po letitých domácích receptech. Pečeme pšenično-žitný chléb z kvásku i z kvasnic.“

Co uvidíte a kdy

od 7.00 roztápění pece

12.30 zadělávání těsta

13.15 příprava chleba do ošatek ke kynutí - 1. várka

13.45 sázení 1. várky do pece, příprava chleba do ošatek ke kynutí - 2. várka

14.15 - 14.30 - vytahování chleba z pece, sázení 2. várky do pece

15.00 - 15.20 - ochutnávka chleba - dle rychlosti zchladnutí chleba

15.30 - vytahování chleba z pece

Časy jsou orientační a závisí na teplotě vzduchu i teplotě v peci...

Ukázkové pečení chleba pro děti

V Podorlickém skanzenu učí lásce a úctě k poctivému chlebu i děti. Vytvořili celodenní program pro školní třídy, ve kterém se děti seznamují s tradiční výrobou. A nejen teoreticky: samy si totiž chleba zadělají, upečou a potom i ochutnají. Během pečení poznávají historii pečení chleba u nás i ve světě.

Začátek nové tradice?

V létě se peče pro veřejnost ve Staré škole ještě 25.8. a 1.9., podrobnosti najdete na webu skanzenu (www.krnovice.cz). Možná časem na tomhle krásném místě vznikne tradice – něco jako přehlídka kvalitního chleba a jiného pečiva v podání okolních pekařů. A třeba i nejen těch. V Krňovicích se žádné spolupráci nebrání.