Báro, proč jste se odstěhovala z centra Prahy?

Vinohrady byla léta moje čtvrť, milovala jsem je a i Prahu mám moc ráda. Je to můj domov, nejkrásnější místo na světě. Když zemřel tatínek, přestěhovala jsem se s mámou, dcerou a psem Garpem na ves. Takže dneska mám rodinný dům plný koček, hraček a knih.

Změnilo stěhování něco ve vašem životě?

Přestěhováním na ves jsem se zamilovala do přírody. Nejradši z celého okolí mám les. A také řeku. Jezdíme z práce kolem Vltavy, a i když je zima, máme pocit volnosti, prázdnin.

Jaké zařízení bytu preferujete? Přece jen jste doma tři ženské... Shodnete se?

Nábytek a doplňky kombinujeme s maminkou a poslední dobou i s dcerou. Naštěstí máme všechny tři podobný vkus. Zařizování se odvíjí a liší od příjmů, které zrovna mám. Takže, když napíšu knížku, je více peněz a jsme rozhazovačnější. Já osobně mám nejradši Art and Antiques v Loděnicích, máma miluje veškeré zastavárny a bleší trhy a u Bibči vede Ikea. Takže takový eklektický byt je naše domácnost.

DALŠÍ ROZHOVORY S CELEBRITAMI NAJDETE ZDE:

Co technické vymoženosti?

Můj partner občas nějakou technickou vymoženost přinese, jako třeba kávovar. Ten technický zázrak pak měsíc chytá prach, příteli pak dojde, že mé staromilectví nezmění, tak to zas odnese do práce.

Jaké zařízení momentálně frčí u vaší dcery?

Bi se vkus mění. Milovala růžovou a fialovou, takže máme v jejím pokojíčku i růžové zdi. Teď preferuje tmavší barvy a cokoliv, co jen připomíná vzdáleně Barbie, ji trochu děsí. Takže budeme přestavovat. Moc se na to těšíme, plánujeme její nábytek přemalovat. My spolu rády natíráme, natřely jsme i popelnici.

Které místo v domě je pro vás jasná jednička?

Mám nejradši ložnici, kde si s dcerou Bibčou čteme. To jsou nejhezčí chvíle mého dne. A pak také balkón. Ráda bych z něj udělala terasu, ale na ty přestavby nejsem příliš talentovaná.

A jak je to u vás doma se zvířaty? Poslouchají?

Zvířata smí cokoliv. Bohužel. Jsou děsivě rozmazlený a vymazlený. Máme dva retrievery, dvanáctiletého pána Garpa, to je můj pes a veliký přítel. Bi má půlroční slečnu Lupínu. Ta je velký mazel, kouzelná duše, ale pažravé prase zároveň. Pak máme sedm koček a teď jsme našly ježka. Toho ale odevzdáme na přezimování do ochranářské stanice, bojím se, jestli bych jeho zazimování zvládla. Ježek bohužel není typické domácí zvíře, že…

Kdo u vás doma vaří? Pomáhají vám nějaké důležité spotřebiče?

Každý den vařím já a Bibča tak jednou za deset dnů. Máma jednou za měsíc a přítel Lukáš dělal jednou hranolky. Dopadly černě. Spotřebiče řeším rukou náhodnou, spíš podle vkusu než nějakých technických kritérií.

Máte slabost pro nějaké domácí doplňky, kterým nedokážete odolat a stále si je kupujete?

My jsme bohužel všechny tretkařky. Máme příliš mnoho věcí. Ale že bychom něčemu nedokázaly odolat, to snad ne. Snad jedině knihám. Ty nakupujeme všechny tři ve velkém.

Vizitka:

Narodila se 14.1.1975 v Praze do rodiny lékařů - psychiatrů. Na UK vystudovala žurnalistiku a masovou komunikaci. Stala se úspěšnou spisovatelkou a novinářkou. Napsala knihy Řízkaři, Bestiář, Borůvky, Pohádkář a Život nanečisto.

Angažuje se v OS Art for Life a OS Helppes. Jejím manželem byl bývalý ministr Karel Březina, mají spolu dceru Bibianu.

Foto: archiv Báry Nesvadbové