Kouzlu samolepicích dekorací už podlehla nejedna domácnost. Jsou totiž praktické, snadno se lepí, díky pestré škále motivů, které výrobci nabízejí, se hodí do nejrůzněji zařízených interiérů a své místo mohou najít prakticky v každé místnosti. Zdaleka už neplatí, že by samolepky patřily jen na zeď do dětského pokojíčku.

Hodí se všude a mají i praktické využití

Nejčastěji se s těmito dekoracemi setkáme na zdech. Přesto jsou v nabídce také samolepky, které je možné nalepit třeba na okna, zrcadla, dřevo, PVC nebo i na lakovaný povrch (to je vhodné například v kuchyni). Mezi oblíbené druhy samolepek patří také ty, které lze nalepit na vypínače či zásuvky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kromě dekorativního účelu mohou samolepky mít i zcela praktické využití. Snadno jimi lze zakrýt různé nedokonalosti, jako jsou skvrny a odřeniny na stěnách nebo škrábance na nábytkových dvířkách.

Návrh od designéra nebo váš vlastní

V současné době lze říci, že samolepky už patří mezi stálice ve využívaných interiérových doplňcích. Také díky tomu máte k dispozici nepřeberné množství originálních designů. Stejně snadno seženete neotřelý abstraktní motiv i úplně klasické květinové či orientální dekory. Mnoho výrobců nabízí výrobu na zakázku – rozměry i motivy si tedy můžete určit sami.

Pustíme-li se do výběru samolepicích dekorací, rozhodně bychom se neměli zaměřit pouze na vzhled. Velmi podstatný je také materiál, z něhož je samolepka vyrobena. Mezi kvalitnější materiály se řadí například vinyl, který je šetrný k povrchu stěny. Sehnat se však dají také samolepky z přírodních a luxusních materiálů, jako je korek, přírodní juta nebo samet.

Aplikace snadná, cena rozdílná

Samotné lepení není vůbec složité. Obvykle se doporučuje samolepku nechat několik desítek minut přivyknout okolnímu prostředí (především teplotě a vlhkosti vzduchu), zvlášť v případě, že se jedná o větší formát a samolepka byla stočená do ruličky. Před aplikací se ještě doporučuje očistit povrch, kam ji budeme lepit, od nečistot, mastnoty nebo nerovností, aby při lepení nevznikaly nežádoucí bubliny.

Cena samolepicích dekorací se liší podle zvoleného materiálu, designu, vlastních požadavků i rozměru. Kvalitní samolepku s moderním vzhledem seženete už od 200 Kč, větší formáty od 600 Kč a některé luxusní samolepky se mohou vyšplhat také na 1 500 Kč.