Thomas Alva Edison by byl nadšený, že jeho vynález se udržel na trhu tak dlouho. Byl by nadšený, že vývoj postoupil kupředu a nyní můžeme svítit novými technologiemi, které jsou ekonomičtější, ekologičtější a technicky vyspělejší.

Jenže se také obrací v hrobě. Na jeho vynález je pliváno jako na strašnou ekologickou pohromu, nahrazuje ho něco, co v sobě má jedy, a spolehlivost je tak špatná, že se ani nechce věřit, že tomu někdo může věřit. Hlavně ti z EU.

Honba na žárovky

Před lety se Evropská unie rozhodla, že bude hnát své členské státy vstříc nové zářivé budoucnosti – ekologické a ekonomické. S čím začít? Třeba s žárovkami. Ty staré, klasické jsou proti novým zářivkám a diodovým světlům příliš energeticky náročné. Usnesli se tak, že klasické žárovky skončí. Ušetří se tím megawatthodiny elektrické energie denně. Postupně tak končily výroby stowattových, šedesátiwattových a nyní i čtyřicetiwattových žárovek. To, co objevíte dnes v obchodech, už jsou jen kusy z výprodeje.

Roční úspora až 4000 Kč

Podle propočtů má jedna domácnost našroubováno ve svém osvětlení v průměru 18 žárovek. Pokud by vyměnila všechny tyto žárovky za úsporné zářivky, uspoří ročně až 4000 korun. Proč? Klasické wolframové žárovky s tavným vláknem totiž využívají pro vytvoření světla pouze 10 procent energie dodávané do žárovky. Zbytek se přemění na teplo. Halogenové zářivky s xenonovou náplní pak mají asi osmdesátiprocentní energetickou náročnost proti klasickým žárovkám. Zdokonalené žárovky s infračervenou halogenovou technikou jsou někde u 50 % spotřeby energie. Kompaktní fluorescenční zářivky mají asi 30% energetickou náročnost a nejmodernější LED žárovky pak méně než 20%.

Navíc je tu velké pro v životnosti. Proti klasickým a halogenovým žárovkám mají kompaktní trubicové zářivky velkou výhodu v životnosti. Zatímco wolframová žárovka má životnost někde kolem 1000 hodin, zářivka desetinásobek a LED dioda 25násobek.

Konec žárovkám, konec halogenkám

Jenže tím to nekončí. Na konci roku 2016 už nebudeme moci svítit ani halogenovými světly. Zbudou nám tedy jen zářivkové trubice a LED diody. Takže podle nařízení EU budeme šetřit ještě víc a budeme vstřícnější k přírodě.

Jenže…

Zdá se však, že není všechno zlato, co se třpytí. Už dnes je jasné, že EU v tomto kroku šlápla poněkud vedle. Testy, které se rozeběhly v renomovaných zkušebnách celé Evropy, najednou ukázaly, že s životností to není tak slavné, jak nám výrobci říkají na obalech. V testech se projevily i čtvrtinové hodnoty životností. Stejně tak tu byly problémy se svítivostí, rychlostí náběhu apod. Výsledky tak dokazují, že nadšení pro věc musí jít ruku v ruce s technologickým pokrokem a plošné zrušení žárovek můžeme spíš chápat jako vítězství lobby skupin výrobců úsporných zářivek, na kterých lze vydělat více.

Pojďme si to propočítat

Je nesporné, že v domácnosti, kde se dost svítí, bude úspora značná. Jenže ne všechny místnosti je třeba osazovat úspornými zářivkami a LED diodami. Vždyť jejich cena je extrémní (kompaktní zářivka stojí asi 10x víc než klasická žárovka stejné svítivosti, LED žárovka i stonásobně). V místnostech, kde se denně svítí méně než hodinu (komory, šatny, chodby, spíže, sklepy apod.), pak bude znamenat výměna z klasické na úspornou žárovku extrémní finanční zátěž. Osvícení venkovních svítidel úspornými žárovkami, které svítí denně třeba jen deset minut, je na tom podobně. Navíc tyto elektronikou „hnaná“ světla v mrazech mají extrémně pomalý náběh a jejich funkčnost je na tomto místě velmi sporná.

Jelikož každá skupina, která obhajuje nebo brojí proti úsporným žárovkám, používá jiné argumenty, pojďme si dát jejich typické příklady a srovnat je.
KLADNÝ PŘÍKLAD
Spočteme-li ceny klasické žárovky (cena 15 Kč) a kompaktní zářivky (cena 150 Kč) při třech prosvícených hodinách denně, ceně za elektřinu 5 Kč/kWh a příkonu 60 W, resp. 12 W, pak nám vyjde, že za jeden rok nás bude jedna žárovka stát skoro 300 Kč, zatímco zářivka 60 Kč. Při započtení pořizovací ceny jsou tak poměry 315 Kč vs. 210 Kč za rok.
ZÁPORNÝ PŘÍKLAD
Pět světel o nejvyšší svítivosti (100W) s klasickou žárovkou v místnostech, které jsme vyjmenovali výše (chodba, sklep...), svítí společně maximálně 15 minut denně. Při ceně 5 Kč za kWh jsou náklady na jeden den 0,125 Kč. Za rok se tyto náklady vyšplhají na 50 Kč. Výměna těchto pěti žárovek za ekologické tak vychází jako výrazně neekonomická investice.