Stíháte být vůbec někdy doma?

Stíhám a jsem doma rád. Vždycky když přijedu z nějakého zájezdu, těším se samozřejmě na svou postel. Byt pro mě ale rozhodně není jen místo na přespání. Jsem trochu neposedný a netrpělivý a moc neumím lenošit.

Kdysi jste řekl, že jste bydlel snad na dvanácti různých adresách?

Zhruba tolika. Což neznamená, že bych nějaký byt vždycky vytopil nebo vybydlel a domácí mě musel vyhodit, jen mi dlouho trvalo, než jsem se dopracoval k vlastnímu bydlení. První doma byly herecké ubytovny v Karlových Varech, potom jsem se přestěhoval do Prahy, nejdřív jsem bydlel ve sklepení s archiváliemi, bylo tam jen jedno malé umyvadélko se studenou vodou. Pak jsem se přestěhoval do několika různých podnájmů, když jsem se oženil, dopracovali jsme se s manželkou (herečka Kateřina Petrová – pozn. red.) k první garsonce, pak k většímu bytu, to už byla na světě dcera. Po rozvodu jsem zase začínal od začátku. Před pěti lety jsme si konečně pořídili vlastní bydlení. Ale už pokukujeme po změně.

Po větším bytě?

No, leccos jsme za společné soužití nasbírali, můj Pavlík (Lumírův partner – divadelní historik a dramaturg Pavel Bár – pozn. red.) se zajímá o historii divadla, tak se nám doma lejstra a knihy poněkud rozrůstají. (smích). Takže větší byt by se docela hodil.

ČTĚTE TAKÉ:

Vy také něco sbíráte?

Sbírám plechové krabice. Pavlík říká, že je to zbytečné, protože krabice mám pozavírané v různých skříních. Nechci se zvrhnout ve sběratele, ale když vidím nějakou pěknou krabici nebo malou krabičku, rozzáří se mi oči jako dítěti a koupím ji. Ten tvar mi totiž připadá dokonalý, navíc bývají výtvarně nápaditě zpracované. Mám jich asi na tři stovky. Jsou poskládané jedna v druhé, ale přesto pár skříněk zabírají. A taky sbírám figurky z Pána Prstenů. Ale ty už naštěstí přestaly vycházet, takže nové nekupuju.

Jste fanoušek Pána Prstenů?

Jsem a velký. Viděl jsem ho mockrát a pokaždé si ho znovu pustím při žehlení. A že při něm vyžehlíte pořádnou horu prádla!

Co musíte v bytě mít, abyste se v něm cítil jako doma?

Celý byt musí být takový, abych se v něm cítil dobře. Aby se mi, když zavřu dveře, ulevilo, všechno ze mě spadlo a bylo mi hezky. Počínaje vůní a konče zásobami v lednici. Kuchyň je pro mě důležitá. Mám rád, když se v ní dobře vaří a dá se v ní posedět. Taky si potrpím na to, abych měl pohodlné spaní a příjemnou ložnici. Trochu mi to připomíná známé pořekadlo o koze. Že člověk je někdy jako koza a má jen dva základní smysly: Nažrat se a lehnout. Zní to směšně, ale někdy to sedí. Byt jsme si nepořizovali na to, abychom se jím mohli chlubit, ale jsem rád, po všech těch peripetiích s bydlením, když si můžu pozvat návštěvu. Chtěl jsem, aby byl byt snadno ukliditelný a nevyžadoval žádnou zvláštní údržbu. Naopak v pracovně vládne chaos, je v ní spousta knih a papírů, ale tam to patří. Bydlíme tu pět let, ale ještě potřebujeme některé věci dokoupit. Hodilo by se pár skříněk, taky nějaký botník, lehký závěs na okno v obýváku. Teď není moc času, ale až budeme mít po premiéře Fantoma Londýna, kterého s Pavlíkem připravujeme pro ostravské Národní divadlo moravskoslezské, vrhneme se na byt.

Když jste si byt pořizovali, shodli jste se s Pavlem na tom, jak ho zařídit?

Nakonec ano. Právě proto, aby se byt dobře uklízel, nechtěl jsem mít nikde žádné sošky nebo na kuchyňské lince stojany na nože a podobné doplňky. Ale najednou se tam objevil kávovar, pak druhý, konvice a tak dál. (smích). Zařizování bytu je dost často o kompromisu. Stejně jako život sám.

Vizitka:

  • Lumír Olšovský se narodil 3.7.1973 v Hlučíně.
  • Vystudoval ostravskou konzervatoř a režii na DAMU.
  • V Hudebním divadle v Karlíně odehrál řadu muzikálových rolí, např. v: Někdo to rád horké, Kleci bláznů, West Side Story, Limonádovém Joeovi, Producentech, momentálně ho můžeme vidět v Noci na Karlštejně nebo Vraždě za oponou.
  • Za roli Cosmo Browna ve Zpívání v dešti v tomtéž divadle získal v roce 2001 Cenu Thálie.
  • V televizi jsme jej mohli vidět v řadě seriálů, například v Ošklivce Katce, Letišti, Pojišťovně štěstí, momentálně hraje v Cestách domů.
  • V posledních letech se hodně věnuje divadelní režii.
  • Na TV Barrandov moderuje soutěž Co je doma, to se počítá.
  • V začátcích své kariéry prý trpěl velkou trémou.
  • Rád vaří a je milovník psů, i když momentálně žádného nemá a ani mít neplánuje.