Možná bychom svému psovi v boudě rádi dopřáli více místa, ale je to zbytečné: pejskovi by mohla být zima. Boudu si vyhřeje svým tělem, jen pokud mu kolem moc prostoru nepřebývá. Vnitřek boudy ale také nesmí být těsný. Proto jsou rozměry dané dlouhodobou zkušeností dle jednotlivých ras a přizpůsobují se individuálně – pár centimetrů prostoru se přidá pro urostlejšího jedince a naopak.

Bouda má být tak vysoká, aby se v ní pes mohl bez problémů postavit, tak dlouhá, aby si mohl lehnout na bok s nataženým krkem a hlavou, a tak široká, aby si mohl lehnout s nataženými končetinami (kynologická poradna Českomoravské myslivecké jednoty).

  • Nabídku psích bud najdeme v truhlářstvích nebo ve firmách vyrábějících dřevěné chaty a pergoly. Zvládne to ale i šikovný domácí kutil.
  • Bouda má mít předsíň a ložnici a také odnímací střechu.
  • Zjistíme, zda pes naší rasy ubytování v boudě snáší. Poradíme se s veterinářem, jak je které plemeno odolné vůči zimě a jak při zvykání na boudu postupovat.

Vnější stěnu tvoří palubky, prkna nebo OSB desky. Nutný je nátěr proti vlhkosti, aby se zamezilo vzniku plísní a napadení dřeva houbou či dřevokazným hmyzem. Zateplení tvoří polystyren 3-5 cm silný, který zevnitř musíme obložit, aby jej pes nekousal. Vnitřní stěnu boudy pokrývají palubky nebo hladká OSB deska.

Ceny zateplené psí boudy se pohybují zhruba od 6000 do 15000 a výše, podle velikosti. U středního plemene kolem 6500-8000 korun. Rozdíl v ceně nezateplené a zateplené boudy stejného typu a velikosti může činit asi 3000-4000 Kč.

Velikosti boudy přibližně
Malá plemena: vnitřní prostor 95x55x55 cm, vnější rozměr 110x70x70 cm
Střední plemena: vnitřní prostor 140x75x75 cm, vnější rozměr 155-160x90x90 cm
Velká a obří plemena: vnitřní prostor 155x90x90 cm, vnější rozměr 170x105x105 cm a větší...
I v rámci plemene je ale každý pes jinak mohutný. Přesnější určení velikosti boudy proto raději odvodíme od výšky psa a jeho délky.

Boudu můžeme i dodatečně zateplit

Máme-li větší „letní“ boudu a menšího psa, půjde to. Spočítáme tloušťku polystyrenu a vnitřního obložení – a uvidíme, o kolik se zmenší vnitřní prostor a zda se tam pes vejde.

Důležité: sundavací střecha!

Nezbytný prvek k dokonalému úklidu boudy. Střecha může být sedlová i plochá, krytá pískovanou lepenkou nebo asfaltovými šindeli. Střechu může pokrývat i dřevěná nebo OSB deska krytá pozinkovaným plechem. Přesah a malý sklon střechy je nezbytný k odtékání dešťové vody.