Jak se ale v nekonečných řadách laků, barev, lazur, olejů a vosků vyznat? Kdy vzít nátěr preventivně ochranný a v kterém okamžiku už sáhnout po nátěru sanačním? Jak poznat, kdy už dřevo není v kondici? Na jaký druh dřeva použít jakou lazuru a po jak dlouhé době je přetřít? A čím a kolikrát? A sbrousit předtím starý nátěr? Podobných otázek se vyrojí víc než dost. Pokusíme se je postupně zodpovědět v jarním miniseriálu o natírání dřeva v exteriéru.

Rozdělení nátěrů a zásady práce není problém si osvojit. Ale každý případ je jedinečný a pustit se do natírání bez odborné porady je riskantní; dřevo můžeme poškodit. A potom, nátěry nejsou levné a proč vyhazovat peníze za špatně vybraný výrobek - kvalitou, vlastnostmi nebo odstínem?

Pro „svátečního natěrače“, který něco přetře jednou za sezonu, je složité orientovat se ve stále přibývajících novinkách mezi oleji, laky, lazurami či vosky. Natož v tom, jaké jsou mezi nimi vztahy, jak si rozumí nebo nerozumí, čím lze přetřít který nátěr a podobně. Každý nákup proto konzultujeme s odborníkem a nakupujeme tam, kde odborníci prodávají. Aby nám ale mohli kvalifikovaně poradit, musíme si připravit informace.

Co je nutné říci odborníkovi

Měli bychom znát druh dřeviny a zda se jedná o interiér, nebo exteriér. Pokud jde o exteriér, pak tedy co jdeme natírat - srub, plot, pergolu, fasádu? Každé dřevo totiž jinak pracuje, jinak se smršťuje. Dále jaký a jak starý je původní nátěr, v jakém je stavu – je rozpraskaný, už je vidět holé dřevo? Připravíme si i další podrobnosti a otázky...

ČTĚTE TAKÉ:

Ochranný nátěr není univerzální výraz

Pokud vidíme na plechovce napsáno „ochranný nátěr“, musíme si také najít, před čím chrání. Některý pouze před vlhkostí, jiný také před dřevokaznými houbami a dřevokazným hmyzem.

Prosazují se stále více nátěry šetrné k životnímu prostředí; ředitelné vodou, bez organických rozpouštědel. Nacházíme také pořád více výrobků na bázi vosků a přírodních olejů.

Příště...

Jak se dělí nátěry? Co dřevu neprospívá? Víte, že i dřevěnou fasádu lze chránit před graffiti? Co umí a neumí ochranný olej? Jak ošetřit cedrovou fasádu? Jak pomáhají nanočástice? Dozvíte se v dalších dílech.