Soutěž Domy na míru pořádaná ve spolupráci společnosti Haas Fertigbau Chanovice a časopisu Dům&Zahrada vyhlásila své vítěze už 23.2.2013. To ale byli vítězové, které vybrala odborná porota.


VŠE O SOUTĚŽI DOMY NA MÍRU NAJDETE ZDE ***

Po ukončení odborné části jste měli možnost hlasovat i vy, a vybrat si tedy dům podle své vlastní míry. Které domy se vám nejvíce líbily? Vzali jsme obě kategorie, tedy Bydlení pro každého a Exkluzivní bydlení, a dali hlasovat vám.

A tady je celkový vítěz, který získal 4,7 hvězdičky, když nejvyšší možná dosažená hodnota je pět.

BYDLENÍ PRO KAŽDÉHO, DŮM Č. 296: Ing. arch. Martin Chára a Michal Číčala

Vybrali jste dům s tradiční koncepcí sedlové střechy, ale v netradičním pojetí tvaru a velikostí oken. Autoři o svém návrhu napsali: Cílem architektonického návrhu bylo vytvořit objekt rodinného domu s minimální obytnou plochou, ale s maximálně funkční dispozicí a současným vzhledem, který v sobě nese odkaz na české stavební zásady, pro jeho vysokou použitelnost a univerzálnost a soulad s českou krajinou, na straně druhé touhu po odlišení a směrování cestou nízkoenergetickou, ale hlavně esteticky čistou, čitelnou formou současné dnešní architektury.

Idea architektonického hmotového návrhu vzniká z průniku dvou hmot, oddělených materiálově, i funkčně. Masivní část – kvádr zastřešený šikmou střechou – tvoří zemnící prvek, těžiště objektu, obsahující masivní stěnu z nepálených cihel – jádro domu. Na druhé straně je kolmo na jeho hlavní osu proniknutý kvádrem, odlehčujícím prvkem, zvýrazňujícím dvouosost stavby. Tento kolmo umístěný kvádr je dvěma řezy rozdělen na tři části, začínající u vstupu – definující vstup do objektu, přes hmotu obývacího pokoje po poslední řez, tvořící samostatnou konstrukci pro sklad dřeva. Tímto uspořádáním vzniká objem tvaru L, který jasně vymezuje prostor „uvnitř“ pozemku od veřejné uliční části a vytváří soukromí terasy.

Na dalších místech se umístily tyto domy:

Domy na míru, Bydlení pro každého, 2. místo (průměr 4,6 hvězdičky) – Dům č. 282




Domy na míru, Bydlení pro každého, 3. místo (průměr 4,5 hvězdičky) – Dům č. 279




Domy na míru, Exkluzivní bydlení, 1. místo (průměr 4,5 hvězdičky) – Dům č. 382




Domy na míru, Exkluzivní bydlení, 1. místo (průměr 4,5 hvězdičky) – Dům č. 387




Domy na míru, Exkluzivní bydlení, 3. místo (průměr 3,9 hvězdičky) – Dům č. 391