Sofa Hotel – Istanbul, Turecko

Tenhle hotel navrhl slavný architekt Sinan Kafadar. Dal dohromady tradiční osmanskou kulturu a nejmodernější prvky, a to všechno zaobalil do současné architektury. V 81 pokojích, dvou restauracích či kavárnách si budete připadat jako v pohádce. Stropy jsou posuvné, takže kdykoli může do místnosti začít proudit čerstvý vzduch. Tahle hotelová galerie umění, kde se špičkoví umělci snaží stále více prezentovat svá díla, je navíc kompletně elektronicky napojená na okolní svět. Takže stačí stisknout tlačítko a objednat si lístky na koncert, do divadla nebo si objednat knihu z nedalekého knihkupectví.

The Thief – Oslo, Norsko

Tenhle špičkový hotel láká do svých pokojů na superluxusní výbavu. Nábytek od B&B Italia, skandinávské ložní prádlo nejvyšší kvality či ohromné koupelny v bílém mramoru představují špičku. Jenže hotel je známý především jako umělecká galerie. Má vlastní kurátorku, která stále obměňuje díla vystavená nejen ve společných prostorách hotelu, ale i na pokojích. Hotel navíc spolupracuje s muzeem moderního umění Astrup Fearnley, takže vybírat má z čeho.

Tribe Hotel – Nairobi, Kenya

Pod tenhle hotel se podepsali architekt Mehraz Ehsani a bytová designérská firma Les Harbottle. Velmi netradičně pojaté pokoje v sobě prezentují spojení moderní architektury a historie Afriky. Samozřejmě, že zde nenajdete žádné moderní umění, jako u prvně jmenovaných hotelů, ale jde tu hlavně o africké artefakty.

ZDE NAJDETE VÍCE FOTOGRAFIÍ VŠECH ZDE POPSANÝCH HOTELŮ:

Artové hotely

QT Sydney – Sydney, Austrálie

Hotel v samém srdci australského Sydney navazuje na úspěchy svého předchůdce. Už před desítkami let se za kamennou tváří fasády schovával velmi luxusní hotel. Nákladná přestavba z něj ale udělala velmi luxusní a navíc velmi moderní hotel v rubínově červené, purpurové nebo blankytně modré barvě. Geometrické vzory se neobvykle protínají a nechávají vyznít jak uměleckým dílům, tak i originálním kusům nábytku, svítidel apod. V lobby hotelu pak jsou butiky, které prodávají jak tato díla, tak i luxusní oblečení apod.

Hotel Lone – Rovinj, Chorvatsko

Minimalismus ve tvaru Y. To je hotel Lone v Chorvatsku, který zkoumá vztah mezi člověkem – přírodou – architekturou a také uměním. Samotná budova vypadá jako luxusní jachta. Uvnitř pak nabízí velký luxus ve spojení s uměním z celého Balkánu. Nespecializuje se sice jen na něj, ale snaží se jej co nejvíc prosazovat.