Michal Mikšík – Poznáváme jarní houby

Po smrti inženýra Miroslava Smotlachy je pan Mikšík jedním z nejpřednějších mykologů u nás. Je tedy nasnadě, že všechny jeho publikace by měly být přijímány s velkým zájmem. A musíme zkonstatovat, že pokud bychom hledali důstojného nástupce legendy české mykologie, Mikšík všechna kritéria splňuje na výbornou.

Všechny přednosti jsou zřejmé v nové knize Poznáváme jarní houby, kterou vydalo nakladatelství Grada. Mikšík sám perfektně fotí, což je velké plus této knihy. Tak výborné fotografie hub, jejich typizace a názornost nejsou vidět všude. Kniha samozřejmě velmi přesně popisuje jednotlivé druhy, jejich stanoviště, jejich typické znaky… Prostě všechno, co má mykologická kniha mít. Navíc je kniha psána téměř čtivě. I když je od první do poslední řádky nacpána odbornými výrazy, na rozdíl od mnoha jiných houbařských příruček, tady z toho nemusí mít nikdo obavy. Celostranou popisující některou z hub se člověk prokouše snadno, jak jarní velikonoční nádivkou. Pro nás je to opravdu vynikající kniha.

Vydalo: Grada Publishing, celobarevná publikace, 208 stran, cena 399 Kč, ISBN: 978-80-247-4403-2

Josef Andreas a Claudia Holzerovi a Jens Kalkhof – Království bylinek v permakulturní zahradě

Jeden směr a jeden cíl – bylinky v zahradě, a to netradičně. Nebo vlastně spíš tradičně. Prostě tak, jak by to mělo vypadat, i když to dnes často nevypadá. Jak by se měla zahrada, která se zaměřuje na bylinky, natáčet ke světlu, slunci, dešti i větru. To je vlastně to, co manželé společně se zahradním architektem vetkli do této knihy. Kniha názorně vysvětluje správnou výstavbu a založení bylinkové spirály, která je prvkem moderního alternativního zahradnictví s rozmanitými možnostmi realizace od terasovitých zahrad přes bylinkové záhony, živý bylinkový nábytek a suché zídky až ke kráterovým neboli klimatickým zahradám.

Kniha nabízí pohled na bylinky z různých stran. Jak z té technické (tvorba zahrady), biologické (biokultura a florální vztahy), tak i funkční (co s vypěstovanými bylinkami). Podle nás je kniha zajímavá právě z tohoto hlediska rozsahu. Bohužel se občas autoři ztrácí v té mnohosti. Je tedy potřeba prokousat se celou knihou, abyste z ní vybrali to, co vás nakonec zaujalo. Pokud ale chcete vytvořit na své zahradě něco neobvyklého, a přitom dokonale funkčního, pak bylinková spirála je to pravé.

Vydalo: Knihkupectví CZ, celobarevná publikace, 240 stran, cena 348 Kč, ISBN 978-80-87426-23-4

Václav Vlk – Krby v interiéru

Další kniha nakladatelství Grada řeší moderní krbové sestavy, což je i podtitul této nové knihy. Kniha shrnuje vše, co byste měli vědět o krbech, krbových vložkách, stavebním materiálu pro krby, komínech a všem, co se kolem tohoto tématu točí. Tedy skoro o všem. Z vlastní zkušenosti jsme sáhli po knize, jako po ideální inspiraci pro vlastní problém – napojení krbu na teplovodní výměník. Ale to je asi příliš specializovaný problém, který se sem nevešel. Ale alespoň nějaká zmínka by se hodila. Přesto je kniha velmi příjemně čtivá. Není to balast slov. Autor zcela očividně ví, o čem píše (ostatně ve vydavatelství Grada je to už tušíme sedmá kniha na dané téma), a navíc se snaží všechno pěkně podrobně popsat a najít každou zapeklitost, která by mohla nastat. Můžete se tu naučit, jak si sami postavit krb. A to jak z klasických cihel a kamene, tak i z žáruvzdorných desek.

Vydalo: Grada Publishing, celobarevná publikace, 152 stran, cena 229 Kč, ISBN: 978-80-247-4301-1