Jaroslav Solař, Odstraňování vlhkosti

Po záplavách je tohle téma aktuálnější než cokoliv jiného. Tahle knížka ale není jen o tom, jak se vysušují zaplavené budovy, ale má toho v sobě mnohem víc. Přečíst by si ji měli i lidé, kteří mají problémy se vzlínající vodou od základů, s kondenzací vodních par apod. Kniha je plná zajímavých informací a zřejmých, i když často nevyslovovaných pravd. Například nás zaujal odstavec o tom, že pokud si pořídíte perfektní okna s nízkým součinitelem prostupu tepla, pak s tím musí korespondovat i zeď. Starých domů, které mají vyměněná stará špaletová okna za plastové moderny, je v každé obci dost a dost. Jenže se o jejich zelených stěnách nikde moc nehovoří. Tady ano.

Grada Publishing, 112 stran, ISBN 978-80-247-4708-8


Jiří Vaverka, Zdeňka Havířová, Miroslav Jindrák a kol., Dřevostavby pro bydlení

Takhle obsáhlou publikaci o dřevostavbách byste na našem trhu jen těžko hledali. Pokud potřebujete vědět, jaké zákony, normativy a doporučení pro dřevostavby existují, kupte si tuto knihu. Je nacpaná odbornými informacemi. Najdete tu skladby stěn, požární odolnosti, konstrukční materiály, vytápění, chlazení… Výčet toho, co tu je, by byl nadlouho. Tuhle knihu by si měli přečíst všichni laici, kteří mají chuť si pořídit dřevostavbu, aby věděli, jak taková dřevostavba má vlastně vypadat a co má splňovat. A když po ní sáhnou i odborníci, neprohloupí. Určitě tady najdou spoustu zajímavých informací i oni.

Grada Publishing, 380 stran, ISBN 978-80-247-2205-4


Jan Sojka, Čistírny odpadních vod pro rodinné domy

Přemýšlíte o stavbě domu na místě, kde není kanalizace? A stavební úřad po vás chce vlastní čističku? Tak takových případů je stále víc a víc. Jestli se v dané problematice neorientujete, pak sáhněte po této útlé knize. Tady vám vysvětlí, jaké jsou druhy čističek, jejich výhody i nevýhody i právní a technické zázemí jejich stavby. I přes malý rozsah knihy tu je prakticky vše. I přesný návod, co budete potřebovat pro stavební povolení.

Grada Publishing, 96 stran, ISBN 978-80-247-4504-6



Kamil Pásek, Masožravé rostliny – Podrobný návod k pěstování

Jde o druhé aktualizované a rozšířené vydání knihy, o kterou byl takový zájem. Ostatně o masožravých rostlinách si v Čechách moc nepřečtete, takže tato kniha je příjemným průvodcem pro ty, kteří chtějí mít doma nějakou tu „krvelačnou bestii“, kterou nemusí přivazovat na vodítko. Najdete tu výčet snad všech nejobvyklejších masožravek pěstovaných v Čechách. Součástí je samozřejmě ideální umístění, zemina, zalévání či případní škůdci.

Grada Publishing, 112 stran + 24 stran barevných příloh, ISBN 978-80-247-4253-3



Via Villas - Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska

Tři roky trval rozsáhlý projekt s názvem Via Villas, podpořený Evropskou komisí a programem Culture, na jehož konci stojí ucelený soubor vilové architektury zemí V4 a Slovinska. Výsledkem jejich rozsáhlé autorské činnosti jsou publikace Slavné vily Polska, Slavné vily Maďarska a Slavné vily Slovinska a rovněž stejnojmenná výstava, která se představila ve všech popsaných zemích, a navíc i v Bruselu. Soubor knih by neměl chybět v žádné knihovně fanoušků architektury.

Foibos, a. s.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com