Karle, odkud pocházíte? Kde jste strávil dětství?

Narodil jsem se ve Slaném. Z porodnice mě naši odvezli do vesničky Kamenný Most u Kralup nad Vltavou, kde jsem u babičky vyrůstal. A mám obrovské štěstí, že moje babička tam pořád bydlí. I ve svých 88 letech je čilá a vzorně udržovaná zahrada je jejím soukromým rájem.

Měl jste i vy nějaký svůj „soukromý ráj“, tedy dětský pokojíček?

Jakmile jsme se přestěhovali do Kralup nad Vltavou, měl jsem rázem i svůj pokojíček. Svoje království! Tam jsem spřádal své klukovské sny! Večer pod peřinou, když jsem už měl dávno spát, jsem s baterkou v ruce hltal knížky.

Měl jste nějakou klučičí sbírku?

Na svoji sestru, která si jako malá pořídila obrovskou sbírku živých šneků a postupně s nimi nenápadně zamořila celý byt, sice nemám, ale sbíral jsem. Jako kluk známky, pak pohledy, gramofonové desky, prostě nejrůznější věci. Jako mrňous jsem prý byl dokonce proslulý sběratel mincí, ovšem platících, které jsem spořil a pak obratem rád utrácel. Jedna sběratelská vášeň mi ale zůstala – knížky.

ČTĚTE TAKÉ:

V osmnácti letech jste se přestěhoval do Prahy a bydlíte rovnou v centru města. To byl záměr?

Od té doby, co jsem se přestěhoval do hlavního města, zastávám teorii, že bych měl v Praze vždy bydlet tak, abych pohodlně a nevysílen došel na Václavák a zpátky. A to se zatím daří. Teď už patnáctým rokem bydlím na Žižkově a nestěžuju si. Všude je to kousek. Dokonce i do televize Prima to mám autem pět minut. Pěšky jsem to ještě nezkoušel, ale dalo by se to také zvládnout.

Pěstujete něco ve vaší zimní zahradě, která je součástí žižkovského bytu?

Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Myslím si, že zimní zahrada zimní zůstane, i v létě. Ale teď jsou v ní hlavně bylinky. Rozmarýn, bazalka, šalvěj, badyán a hlavně máta. Na koktejly. I když nejraději bych z ní udělal velkou terasu. Hledám teď bydlení s terasou a pěkným výhledem. To je můj sen.

Můžete nám ten sen ještě více „vymalovat“?

Vidím zalesněný pozemek někde na okraji Prahy, uprostřed malý domeček a všude kolem příroda. A protože přání jsou od toho, aby se plnila, věřím, že je to už blízko. Už se těším na vyplnění mých snů.

Potrpíte si na praktický nábytek, nebo dáváte přednost něčemu okázalejšímu?

Pohodlný nábytek, to je moje. Pohodlný a praktický. Rodina by vám řekla, že jsem blázen na sedačky. Sice nevím proč, ale mám období, kdy novou sedačku kupuju skoro každý rok a vybírám ji bojem. Až doma při lenošení totiž poznáte, která je ta pravá. A pak mám rád velkou knihovnu! Mít tak ten vysněný dům, jeden pokoj si udělám jako pracovnu, se starožitným stolem uprostřed, s krbem. Kolem stěn bude všude samá knihovna. A ještě něco, velká prostorná postel. Taková, že když tam s někým jste, tak se ztratíte, abyste se pak zase mohli najít.

Máte nějaký, vaší duši blízký talisman či suvenýr z cest, který má pro vás zvláštní význam?

Dřív jsem si byt zapleveloval nejrůznějšími suvenýry z cest. Dnes už to nedělám. Jednak nerad utírám prach a pak už vím, že nejdůležitější jsou vzpomínky a zážitky. Ty vám nikdo nevezme. Ani exekutor. Ale pár věcí by se našlo. Třeba zvonky a lístky ze stromů z buddhistických chrámů.

Jak si „rozumíte“ s kuchyní? Máte v ní nějaký oblíbený spotřebič?

Já jsem vyloženě ochutnávací typ. Vařit umím, hlady nezahynu, ale vychutnávání už připraveného a řádně naservírovaného jídla, to je lahoda. A spotřebiče? Jednoznačně zmrzlinovač a odšťavňovač. Bez čerstvé šťávy z mrkve a třeba jablka nebo pomeranče si neumím začátek dne ani představit.

Jste pozorný hostitel? Máte doma něco dobrého v zásobě, kdyby se „někdo zastavil“ jen tak nečekaně?

Láhev dobrého vína se u mě vždycky najde, takže hosté mohou přijít. I když nevím, jestli nečekaně. Dole se zamyká a na zvoncích chybí moje jméno.

Chodíte rád po Praze na procházky?

Jsem chodící typ. Praha navíc přímo láká k procházkám a toulání. Pravda, nejvíc toulavou mám po pár sklínkách dobrého vína, ale zatím bez následků. Zatím jsem vždycky cestu domů našel. Není nadto bydlet blízko Václaváku.

Vizitka

  • Narodil se 12. října 1963 ve Slaném
  • Vystudoval gymnázium v Kralupech nad Vltavou a poté politické vědy a historii v Praze na FFUK
  • V roce 1985 začal pracovat jako programový hlasatel ČT a později tam působil jako redaktor
  • 1998 - 2013 pracoval v TV Nova jako moderátor Televizních novin
  • V roce 2013 začal moderovat hlavní zpravodajskou relaci na TV Prima
  • V roce 2007, 2008 a 2009 získal první místo v anketě TýTý v kategorii Osobnost televizního zpravodajství a v roce 2008 byl vyhlášen absolutním vítězem této ankety

Foto: Archiv Karla Voříška