Historie dendrologické zahrady nepřímo navazuje na odkaz a působení hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy a také později založené dendrologické společnosti. Zahrada je řešena v přírodně krajinářském slohu. Koncepce řešení zahrady se opírá o jedinečnost tohoto území, které umožňuje prostorově rozčlenit jednotlivé tematické celky tak, aby na sebe kompozičně navazovaly. Je zachován optimální poměr volných travnatých ploch vůči výsadbám.

V zahradě se nachází unikátní sbírky borovic, jabloní, sakur, šeříků, růží, rododendronů a kosatců. V minulých letech došlo, díky práci odborníků, kteří se specializují na trvalky, k obohacení sortimentů dřevin o byliny, které jsou citlivě zasazeny do podrostu a jednotlivých kompozičních celků na travnatých plochách.

ČTĚTE TAKÉ:

Prohlédnout si můžete unikátní projekt trvalkových záhonů do městských výsadeb, které mají z hlediska své údržby a použití velkou budoucnost. Pokud byste se o zahradě rádi dozvěděli více, můžete navštívit některou z komentovaných prohlídek. Odborníci na jednotlivé skupiny rostlin s vámi stráví příjemné sobotní dopoledne s následujícími tématy: 12.10. – Dřeviny a jejich využití a 19.10. – Barvy podzimu. Říjen je také poslední možností navštívit dendrologickou zahradu v tomto roce, v listopadu se její brány uzavřou a otevřou se až v dubnu příštího roku.

Druhým cílem vaší návštěvy může být Botanická zahrada hlavního města Prahy v Troji. Za slunečného počasí doporučujeme rozsáhlé venkovní expozice, které se rozkládají na ploše bezmála 25 hektarů.

V ornamentální zahradě dokvétá centrální pás letničkového a trvalkového záhonu, javory probarvily japonskou zahradu do žluté a červené a nejromantičtějším místem je Vinice svaté Kláry, odkud máte díky úžasnému výhledu Prahu jako na dlani. Ochutnat zde můžete i vína vlastní výroby ve vinotéce, která se nachází přímo uprostřed vinice. V současné době zde probíhá výstava dýní a pro děti je připraven hravý víkend s podzimními plody a dlabáním halloweenských dýní – 19. – 20. října 2013 od 12:00 do 17:00 hodin.

Milovníky umění potěší výstava obrazů Stromy – očima výtvarnice P. Dvorské. Pokud bude deštivo a sychravo, zavzpomínejte na léto ve skleníku Fata Morgana. Postupně projdete polopouštěmi, nížinným tropickým deštným lesem a skončíte na vrcholcích amerických náhorních plošin. Proniknete do tajů lovu masožravých rostlin, zasníte se u krásných orchidejí a vaše děti nespustí oči z velkých tropických sladkovodních jezer, kde plavou desítky cizokrajných ryb. Výlet do trojské zahrady můžete spojit s návštěvou trojského zámku nebo zoologické zahrady. A zkusili jste někdy trojský přívoz? S převozníkem se dostanete na druhý břeh suchdolské strany, odkud je to jen kousek do Dejvic.

Titulní foto: ČTK