Ne náhodou proto redakce připomíná na titulní straně nejslavnější fotografii National Geographic vůbec – detailní záběr mladé afghánské dívky jménem Šarbat Gula, kterou pořídil fotograf Steve McCurry před téměř třiceti lety v pákistánském uprchlickém táboře. Součástí mozaiky na trojité obálce jsou ale i další známé záběry fotografů NG stejně jako uvnitř speciálního čísla, které oficiálně vychází 4.10. Přestože je celé vydání koncipováno především jako pocta klasické fotografii, najdou v něm čtenáři i několik obsáhlých reportáží, které mají připomenou další poznávací rys časopisu se žlutým logem – společenskou odpovědnost. Proto také přináší exkluzivní článek ze života v nejuzavřenější zemi světa – Severní Korei a především hlubokou sondu do konžských pralesů, kde se těží vzácné minerály, které jsou nezbytné pro výrobu elektronických přístrojů běžné potřeby.

Čtenáři se tak například dozví, že těžba kovů, které se používají v jejich mobilních telefonech, znamená finanční podporu nepopsatelného násilí v Demokratické republice Kongo. „Nechceme ve čtenářích vyvolávat pocity viny, ale ukázat jim, jak některé věci ve světě fungují a že ani když si myslíme, že poctivě recyklujeme odpady, chováme se zodpovědně k přírodě, společenské zodpovědnosti se nevyhneme. Svět je dnes zkrátka příliš složitý a provázaný, abychom si mohli říci, že se nás takové věci netýkají,“ říká šéfredaktor českého vydání NG, Tomáš Tureček.

National Geographic dnes vychází ve čtyřiceti jazykových mutací a představuje nejrozšířenější časopis na světě. Mateřská National Geographic Society ve Washingtonu je největší neziskovou vzdělávací organizací na světě. Od svého vzniku v roce 1888 až do dnešních dnů podpořila více než 10 000 výzkumných projektů ve všech koutech Země.

Více se dozvíte na internetových stránkách časopisu.