Nejjižnější rakouská spolková země Korutany sousedí se Slovinskem a s Itálií. Je to jedno z nádherných míst staré dobré Evropy, kde se stýkají různé kultury, tedy spíš přístupy k životu, a vzniká tak příjemná mikrozemě. Příjemně je tady celou zimu. Kdo nelyžuje, může si užívat na adventních trzích, sportovci i požitkáři mají opravdu velký výběr.

Adventní trhy jinak

Největšími korutanskými městy jsou Villach a Klagenfurt. Jejich adventní trhy vás potěší skvělou atmosférou. Na pozadí vysokých hor panuje v údolích jižní nálada. Neobvyklé adventní atrakce vás čekají na jezeře Wörthersee. Jezero je napájeno teplými prameny a kolem něj je příjemné mikroklima. Letos bude po dobu adventu opět k vidění také obrovský věnec plující na jezeře. Není to jediná plovoucí atrakce, jezero se do radovánek předvánočního času zapojuje velmi kreativně. Právě díky němu mají zdejší adventní trhy unikátní atmosféru.

ČTĚTE TAKÉ:

Noční sjezdy na saních

Pobyty na horách je třeba neustále vylepšovat. V Korutanech se rozhodli, že dají návštěvníkům šanci, aby si užívali sněhu a hor i v noci. Zdá se, jako by se vracela zábava oblíbená v minulém, a možná spíš již předminulém, století, a sice sáňkování. V Korutanech jsou celkem tři osvětlené a pořádně dlouhé sáňkovací dráhy. Jízda na saních se považuje za plnohodnotnou zábavu pro dospělé; a tak se jezdí i v noci. Hledejte je v Nassfeld-Pressegger See, v Bad Kleinkirchheimu a také v údolí Lavanttal. Nejsou to jediná místa, kde se dá sáňkovat.

Hvězdy, Měsíc a koupel

Romantikové, astronomové amatéři, zkrátka milovníci hvězd a Měsíce mají v Korutanech také bezpočet příležitostí pro svou zálibu. Vesnice Heiligenblut, údajně nejkrásnější zdejší horská obec, zve k pozorování hvězd nad nejvyšší horou Grossglocknerem. Vtip je v tom, že tady se dají hvězdy pozorovat bez světelného smogu. Na ty, kdo mají raději wellness, čekají sauny v lázních Warmbad-Villach. Novinkou letošního roku je, že o úplňkové noci jsou otevřeny až do půlnoci.

A ještě „pochoutková gondola“

Takto se nazývá kulinární program při nočním lyžování na lanovce Millennium- Express v Nassfeldu. Gondoly jsou částečně vystlané kožešinami a podává se kořeněný gailtalský špek a sýr, a když dojdou nápoje, zavoláte číšníka a on doplní zásoby na další stanici. Kdo by takové nabídce odolal?

Foto: Sebastian Lindemeyer, Franz Gerdl, Bildarchiv Woerthersee tourismus, SWS Weissensee, Tine Steinthaler