Slovo finského původu sauna znamená lázeň s pobytem osob v horkém a suchém vzduchu a následným prudkým ochlazením v mrazivém ovzduší, studené vodě či ve sněhu. Kladné účinky sauny jsou nezpochybnitelně prokázány, pravidelný pobyt (alespoň 1x týdně) zvyšuje obranyschopnost organismu i fyzickou kondici, a otužuje tělo. Ovlivňuje však také psychiku – uklidňuje, odstraňuje tíseň a nervozitu a eliminuje její následky – bolesti hlavy, nespavost, vyčerpanost a podobně.

Při saunování se čistí pokožka a zlepšuje krevní oběh, což s sebou nese celkové povzbuzení životních funkcí. Není však vhodná pro jedince s nějakým závažným onemocněním. Rozhodně také neplatí, že by saunování bylo možné využít i jako odtučňovací kúru - ztráta hmotnosti souvisí pouze se ztrátou tekutin pocením, po jejich doplnění se hmotnost vrátí víceméně na původní úroveň.

ČTĚTE TAKÉ:

Jestliže se pro saunování rozhodneme, měli bychom dodržovat určitá pravidla. Do sauny bychom neměli jít ihned po velké námaze, je doporučován oddech 15 až 20 minut. Stejně tak po jídle bychom měli počkat cca hodinu až dvě. Do sauny bychom měli vstupovat umytí a suší. V sauně je doporučeno sedět nebo ležet, pokud ležíme, měli bychom se před odchodem na chvíli posadit. Ochlazení po odchodu ze sauny by mělo následovat v co nejkratším časovém intervalu a omývání studenou vodou by mělo postupovat od míst nejvzdálenějších srdci. V čase odpočinku je doporučována teplá koupel nohou.

Způsoby saunování dospělých osob

  1. relaxační saunování (optimální způsob, pak následuje odpočinek ) - 3x horko, ochlazení
  2. povzbuzující saunování (nejlépe před sportem ) - 2x horko, ochlazení
  3. iritační saunování (optimální po fyzické námaze) - 1x horko, ochlazení
  4. inhibiční saunování (navodí útlum organismu) - 4x horko, ochlazení
  5. exhaustivní saunování (již velice rizikové pro organismus) - 5x horko a více a ochlazení

Příště: Sauny II. - V pohodlí domova, nebo venku?

Foto: SaunaSystem, Sauny Salus