Jestli někde na světě existuje nejvíc druhů perníčků na kilometr čtvereční, tak je to v Německu. Každý region tady má své tajné receptury a tradiční tvary, které se nezměnily třeba i několik století. Otázka, proč jsou nejlepší perníčky právě v Německu, se jistě vnucuje leckteré hospodyňce. Nerostou tu ani mandle, ani rozinky, ani kandovaná pomerančová kůra a o vonném koření nemluvě. Ačkoli Němci neměli vlastní kolonie, odkud by mohli tyto laskominy nezbytné pro pečení perníčků dovážet, nacházely se tu v hojném množství. Procházely tudy důležité obchodní cesty. Vysvětlení je takhle jednoduché.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cáchy neboli Aachen

Cáchy leží v nejzápadnější části Německa ve spolkové zemi Porýní-Vestfálsko. Od hranice s Holandskem a Belgií jsou vzdáleny pět kilometrů. Město okouzlí úchvatným historickým centrem. Jeho dominantou je katedrála Panny Marie neboli cášský dóm, který byl první německou památkou zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO. Její základy položil již v raném středověku Karel Veliký a v roce 1349 zde byl korunován na římského císaře náš panovník Karel IV.

Na náměstí okolo kostela se od 22. listopadu konají adventní trhy. Ten v Cáchách je jedním z největších a nejkrásnějších v Německu. Každoročně jej navštíví více než milion návštěvníků zejména z okolních zemí.

Jenom v Cáchách

Ve vůni svařeného vína si můžete ochutnat místní sladkosti. Cášské cukrovinky jsou proslavené po celém světě: vyrábějí se marcipánové zákusky, pečou se tu dominové kostky, sušenky Spekulatius, perníčky „Printen“. Ty posledně jmenované mají dokonce značku Chráněné označení původu – AOC.

Zvláštností receptu je melasový sirup, který se začal do perníčků dávat roku 1806. Toto datum je známo přesně, protože je to zároveň datum Napoleonovy blokády, která ochromila dodávky třtinového i řepného cukru.

Zajímavostí také je, že původně se „Printen“ prodávaly v lékárnách, protože některé přísady (med, byliny a koření) byly s trochou nadsázky „na lékařský předpis“. Printen se vyrábějí jen v Cáchách a blízkém okolí. Od začátku 20. století vzniklo mnoho dalších variant původního receptu.

Na vánoční trhy do Cách se můžete dostat rychle a levně i letadlem. Nejbližším letištěm je 65 km vzdálený Kolín nad Rýnem, kam z Prahy denně létá německá nízkonákladová letecká společnost. Z Kolína do Cách dojedete rychle a pohodlně vlakem.

Trhy jsou otevřeny ve dnech 22.11. - 23.12.2013 od 11 do 21 hodin. V pondělí 23. prosince je možné navštívit je od 11 do 20 hodin.