Karel Čapek: Zahradníkův rok

Tohle není žádná novinka, chtěli byste určitě říct. Kniha, kterou v roce 1929 napsal Karel Čapek a jeho bratr Josef ji ilustroval, opravdu není žádnou novinkou. Jenže společnost TREES, která je zahradnicko-společensko-kulturně-vzdělávací firmou (jak jinak ji popsat?), v roce 2005 restaurovala zahradu vily bratří Čapků. A právě tady vznikl nápad k reedici této knihy a dokonce i nahrání její audiovize. A tady je máte. Knihu doplňuje CD s hlasem Josefa Somra a s hudbou Petra Skoumala.

Zahradníkův rok, Karel Čapek, Vydalo Trees, s. r. o., ISBN 978-80-260-5331-6

Tanja Ratsch: Zelené zástěny v zahradě

Nedávno jsme měli dotaz v naší poradně na to, co dát do plotu místo tújí. Pokud máte ten samý problém, odpoví na něj kniha z vydavatelství Grada. Ta se zabývá především zelenými zástěnami, a to jak popínavými, tak i samonosnými. Najdete tu rady, které druhy jsou vhodné do jakého místa, jak je vysazovat, stříhat…

Zelené zástěny v zahradě, Tanja Ratsch, Vydala Grada Publishing, ISBN 978-80-247-4800-9

Denisa Bartošová: Láska prochází kuchyní

Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky pro děti, maminky, tatínky, partnery a mnohé další, ale také originální nápady na jejich balení. S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

Láska prochází kuchyní, Denisa Bartošová, Vydal Smart Press, ISBN: 978-80-87049-66-2

Vladimír Zmrhal: Větrání rodinných a bytových domů

Tato kniha velmi komplexně dokáže odpovědět na to, jak větrat, jakou větrací jednotku pořídit, jak rekuperovat teplo… Zodpoví prakticky vše. Na rozdíl od mnoha jiných knih podobného zaměření se Vladimír Zmrhal o téma jen neotřel, ale pěkně jej probírá do hloubky, včetně grafů, výpočtů a praktických ukázek. I když útlá kniha, přesto se v knihovničce těch, kteří chtějí stavět nízkoenergetický či pasivní dům, neztratí.

Větrání rodinných a bytových domů, Vladimír Zmrhal, Vydala Grada Publishing, ISBN 978-80-247-4573-2

Blanka Kovaříková: Kuchařka plná vzpomínek

Tohle je hodně netradiční kuchařka. Především je to totiž beletrie. Najdete tu fantastické příběhy slavných osobností a jejich setkání s kuchyní, jídlem a recepty. Některé z nich jsme od Blanky Kovaříkové měli i u nás. Třeba jste si mohli přečíst o Karlu Högerovi či o Arnoštu Lustigovi. Tato kniha je podobnými slavnými osobnostmi přímo nacpaná. Jejich životy s příborem či za kuchařským stolem Blanka Kovaříková navíc doplňuje pokaždé nějakým jejich receptem. Takže tu najdeme třeba recept od Jaroslava Marvana – Nepravé koroptve nebo rýžovou polévku Lídy Baarové.

Kuchařka plná vzpomínek, Blanka Kovaříková, Vydal Malý princ, ISBN: 978-80-87754-25-2

Rekonstrukce jádra v panelovém domě

Kolektiv autorek připravil knížku, která může být dobrou inspirací pro rekonstrukci bytového jádra. Najdete tu prakticky vše, co o téhle velmi neoblíbené, ale velmi potřebné a rozšířené stavební činnosti potřebujete vědět. Od právních norem, přes potřebné povolení, technologické možnosti až (a to hlavně) po inspiraci, jak vlastně novou koupelnu a záchod zařídit.

Rekonstrukce jádra v panelovém domě, Zdeňka Lhotáková, Pavla Čechová, Klára Trnková, Vydala Grada Publishing, ISBN-978-80-247-4362-2

Titulní foto: Thinkstockphotos.com