Bydlíte v domku za Prahou. Kolik jste jich navštívil, než jste si vybral?

Měli jsme několik požadavků, a proto jsme jich navštívili hned několik. Naší prioritou byl vstup z kuchyně rovnou na zahradu a také jsme řešili dispozice. Velmi pečlivě jsme vybírali, nabídka byla široká a nakonec jsme, myslím, zvolili správně. Než jsme se rozhodli, tak jsme viděli zhruba dvacítku domků a větších bytů.

Museli jste domek nějak upravit, než jste se mohli nastěhovat?

Úpravy byly potřeba, protože vnitřek našeho domku nebyl hotový. Stavěli jsme téměř celý interiér, včetně podlah.

Pomáhal vám architekt, anebo jste si poradil sám?

Mně osobně architekt radit nemusel, protože má přítelkyně má velmi dobrý vkus, takže vzala vše do svých rukou. Chtěli jsme si všechno udělat především podle vlastního uvážení. Velmi dlouze jsme diskutovali a vše pečlivě zvažovali. Moc rád na tu dobu vzpomínám, protože nás společné řešení vlastního bydlení ještě víc sblížilo. Vlastně natolik, že čekáme narození miminka.

ČTĚTE TAKÉ

V jakém stylu je dům zařízen?

Oba máme rádi decentní a moderní styl, takže u nás doma nic přeplácaného není. O výzdobu se nám stará hlavně malá Nicolka, dcera mé přítelkyně, kterou společně vychováváme. Zvolili jsme výrazné barvy, které můžeme jakkoli a kdykoli měnit podle aktuální roční doby nebo nálady.

Na co jste ve vašem domě nejvíce pyšný?

Především jsem rád, že se nám tam všem společně dobře bydlí. Dům i okolí vyzařuje velmi pozitivní atmosféru. Z terasy a zahrady máme výhled na pole a les, navíc nehrozí, že by kolem nás vyrostla další nová zástavba. Myslím, že pyšný můžu být třeba na to, že co se týká manuální práce, tak na tom nejsem zas tak špatně.

Opravdu? Pochlubte se, co jste vyrobil?

Vzhledem k tomu, že jsme si museli hodně věcí zařídit sami, tak jsem přidal ruku k dílu. Vzpomínám si, jak jsem vysekával omítku kolem dveří, abych do ní mohl vsunout elektrický kabel. S kamarádem jsme montovali zahradní domek. Poličky, skříňky – to všechno jsem se musel naučit přidělávat. Jinak uznávám, že každý je machr v jiné oblasti, a já vím, kde jsou mé limity. Poměrně často slýchám od své přítelkyně, že jsem vystudoval filozofickou fakultu a ne truhlařinu.

Jak máte s přítelkyní rozdělené domácí práce?

Musím říct, že poměrně dost času trávím v práci, ale pokud můžu, tak pomáhám. V poslední době mnohem víc než dřív, protože brzy čekáme přírůstek do rodiny, takže je mojí povinností pomáhat mnohem víc. Nedávno jsem zkoušel prát a žehlit, ale upřímně lépe zvládám hru na violoncello než konkrétně tyhle dvě činnosti. Snažím se pomáhat tím, že nepřidělávám nepořádek, ale řekl bych, že ženy stejně vidí prach i tam, kde se před sekundou vytíralo. Jinak vynáším odpadky, myju nádobí, respektive dávám nádobí do myčky, a když je zapotřebí, tak vyluxuju. Ale u nás doma se stačí zeptat: „Lásko, nepotřebuješ s něčím pomoct?“ A člověk má hned celé odpoledne co dělat.

Pomáháte i v kuchyni? Co jste schopný uvařit?

Vařit mě nesmírně baví a vždy bavilo. Moje máma je výborná kuchařka, která se nebojí experimentovat a hodně jídel mě naučila. Nejraději připravuji ryby a ještě víc ty, které sám ulovím. Jíme velmi často zeleninu, takže pokud hledáte odborníka na přípravu originálních salátů z čerstvé zeleniny, tak se mě nebojte oslovit. Nedávno jsem uvařil mimořádný kuřecí vývar s pravými domácími játrovými knedlíčky. Vyžívám se také v přípravě sushi a libujeme si v grilování. Výborně vaří i má přítelkyně, jejíž nejoblíbenější přísada je? Smetana.

Máte doma nějakou sbírku?

Jsem velmi vášnivým sportovcem, takže mám sbírku sportovních potřeb, bot a veškerého vybavení. Myslím, že brzy budu mít také slušnou kolekci rybářských prutů. Jinak mám sbírku skvělých zážitků se svou rodinou.

Pěstujete na zahradě nějaké kytičky?

Ano, to je další z mých vášní. Pěstování zeleniny je na mně a kytky si vybírá přítelkyně. Loni jsem slíbil, že holkám vypěstuji rajčata, jahody a sladký hrášek. Nakonec jsem sklidil asi jen čtyři lusky, ale opravdu byly sladké. Takže v tomto směru se musím ještě hodně naučit. Vím, že by se nám třeba líbily okrasné keříky růží, ale zahrada patří z velké části dětem, tak nechceme riskovat zbytečné zranění. Nepochybuji ale o tom, že má dívka něco hezkého vymyslí. Oporu máme v radách našich maminek. Přítelkyně Eva má rodinu u Mariánských Lázní a naši vlastní chatu u Domažlic, takže o zásobu kytek a cenných rad máme postaráno.

Přemýšlíte, že se ještě přestěhujete?

V nejbližší době se určitě stěhovat z obce nechystáme. Musím říci zcela upřímně, že mi okolí i lidé přirostli k srdci. Za relativně krátkou dobu, co jsme tam, máme poměrně dost přátel. Já jsem navíc vášnivý sportovec a rybář, takže míst, kde se dají chytat ryby a po ránu nebo navečer si zaběhat, je tady dost. Přátele a kamarády si našly i přítelkyně s Nicolkou, která tam chodí do školy. Možná až časem se přestěhujeme ještě do něčeho většího. Záleží na tom, kolik se nám v budoucnu narodí dětí. Velká rodina, to byl vždycky můj velký sen.

Vizitka:

  • Narodil se ve znamení Berana 25. března 1982 v Praze.
  • Začínal v regionálním tisku, pak přešel do rádia jako zprávař a reportér a zároveň docházel i do televize. Proslavil se ale až díky zpravodajskému a sportovnímu programu v České televizi.
  • Hrál závodně basketbal.
  • Baví ho tenis, beach volejbal, squash a in-line bruslení.
  • S přítelkyní Evou čeká narození svého prvního potomka.

Foto: Lenka Hatašová, ČT a archiv Jana Smetany