„Přítel se vzhlédl v klasickém holení, a jakkoliv to asi může znít divně, k Vánocům si přál štětku,“ směje se Katka „Bylo mi hned jasné, že takový dárek potřebuje stylový úkryt, a tím se měla stát krabička, kterou do té doby můj milý používal na své chlapecké poklady – dřevěná truhlička po jeho pradědečkovi.“

„Škatulku jsme objevili v dětském pokoji a já si ji nenápadně vyžádala pro sebe. Její oprava měla proběhnout samozřejmě v přísném utajení a výsledek, kterým jsem si zatím příliš jistá nebyla, měl být vánočním překvapením.“

Původní stav

Lak je na několika místech poškozený. Po zrcátku, které dřív bývalo upevněno uvnitř, zůstaly na bocích dvě dírky. Panty a zavírání jsou značně zrezivělé, uvnitř zůstalo několik čmáranců propiskou a také fleky od kontaktu s vodou. Bohužel chybí dělicí příčky.

Záměr

Krabičku jsem chtěla opravit tak, aby byly zachovány všechny její součásti a zároveň získala nový, moderní vzhled.

Přiznávám, že moje dosavadní zkušenosti s podobnými projekty jsou nulové. Dřív jsem maximálně natřela nějaký starý předmět zelenkavým Balakrylem a dílo zkázy pak dokonala nalepením pugétu kosatců ubrouskovou technikou. Své staré chyby nyní opakovat nehodlám, proto jsem vše důkladně prokonzultovala s kamarádem – truhlářem, mým otcem a všemi, kdo k tomu byli ochotni.

K renovaci jsem potřebovala:

  • Elektrická bruska
  • Houbičky z brusného papíru (zrnitost 120, 100 a 80)
  • Tmel na dřevo – odstín bříza
  • Kuchyňský nůž, pinzeta
  • Drobné hřebíčky
  • Lihové mořidlo na dřevo – odstín ořech
  • Štětec
  • Parketový lak
  • Hadřík
  • Lepidlo na uchycení monogramu

Postup při renovaci

1. Odstranění pantů a zavírání

Aby nic nebránilo brusce a smirkovému papíru v cestě, odstraním s pomocí nože a pinzety hřebíčky a veškeré kovové součásti. Ty pak vyčistím vatičkou s příměsí chemikálie na leštění šperků.

2. Vytmelení otvorů a vad

Tmel na dřevo nanesu do otvorů na bocích. Místo špachtli, jak radí návod, použiju rebelsky příborový nůž a nechám zaschnout. Poté povrch jemně přebrousím. Malý defekt na spodní straně krabičky též vyplním a zbrousím.

Rada: Před přílišným tmelením jsem byla varována. Opravy jsou prý většinou hodně patrné, takže mnohdy je lepší vadu raději přiznat, než na ni upozornit právě tímto způsobem.

3. Kompletní obroušení nátěru a laku

Poněkud opatrně a zdlouhavě odstraňuji veškerý lak až na dřevo. Boční stěny krabičky jsou poměrně silné, ty hlavní ale tvoří pouze slabá dýha, takže jsem při práci obezřetná a nebrousím ani o milimetr víc, než je nutné. Veškerý prach pak setřu vlhkým hadříkem a nechám vyschnout.


4. Moření

Kamarád Petr mi poradil lihové mořidlo na dřevo. Mám radost, že je ředitelné vodou, protože nepříjemné čištění štětce v ředidle většinou obcházím jeho vyhozením. Petrova odborná rada zároveň zní, že mořit mám celkem 3x a po každém nátěru a oschnutí pak celý povrch krabičky lehce přebrousit jemnou smirkovou houbičkou. To také udělám a výsledek je doslova skvělý. Struktura dřeva krásně vystoupí a povrch je na pohmat zcela hladký. Tím, že mořidlo schnulo v teple rychle, celý proces trvá asi jen něco málo přes hodinu.

Velkou radost mám z toho, že nátěr uvnitř krabičky hezky překryl nečistoty, které se mi nepodařilo obrousit.


4. Lakování

S výsledkem, kterého jsem docílila mořením, jsem natolik spokojená, že lakování bych klidně vynechala. Kamarád Petr mi ale věnoval skleničku parketového laku, díky němuž prý truhla získá oslnivý lesk, a dřevo bude tak i lépe chráněno.

Parketový lak nanáším v malé vrstvičce s pomocí hadříku a po zaschnutí opět přebrousím jemnou smirkovou houbičkou. Postup opakuji taktéž 3x s tím, že finální nátěr už proběhne bez broušení.

5. Výroba vnitřní výstelky

Vzhledem k tomu, že krabička občas pojme do svého nitra vlhké holítko nebo štětku, rozhodla jsem se na její výstelku použít laminovací fólii s motivem vousů (vytištěno z internetu a zalaminováno).

Tip: Výstelka jde také vyříznout třeba z omyvatelného prostírání na stůl.

6. Galvanické postříbření kovových prvků

Protože zbavit kovové části rzi se mi zcela nepodařilo, rozhodnu se pro galvanické postříbření (nabízí každé lepší klenoty). Proces trvá zhruba týden (je to o fous, Vánoce jsou za dveřmi) a zaplatím 200 Kč. Výsledkem jsou lesklé panty a zavírání, které působí zcela nově.

7. Návrh a výroba monogramu

Dlouho zvažuji, že monogram přenesu přímo na dřevo s pomocí šablony. Při zkouškách jsou ale výsledky natolik děsivé, že se raději rozhodnu pro gravírovanou destičku. Motiv si navrhnu v Photoshopu a nechám ji vyrobit z hliníkového plíšku (stříbro by bylo asi stylovější, ale už nestíhám). Ceny se pohybují okolo 500 Kč, mně se ji nakonec povedlo získat za skvělých 200 Kč a malou šišku uheráku.


Současný (nový) stav

Zrodil se nový koníček

Proces, kdy jsem brousila dřevo a postupně dávala staré věci novou podobu, mě doslova pohltil a okouzlil. Už teď jsem si v aukci pořídila další zajímavou krabičku k opravě a do budoucna bych ráda vyzkoušela i lehčí renovace starého nábytku.