Rájem pro rodiny s dětmi si přeje být ledasjaké lyžařské středisko, ale ne každé k tomu má podmínky. Letos můžete vyzkoušet Haslital, údolí dobře schované v regionu Berner Oberland. Zdejší lyžařské areály jsou tu na rodiče s dětmi zařízeny dobře.

Kde vlastně leží?

Údolí Haslital leží na jih od „středu“ Švýcarska. Kolem dokola jej lemují čtyři alpské masivy – Brünig, Grimsel, Susten a Grosse Scheidegg. K nejznámějším lyžařským areálům patří Meiringen-Hasliberg. Dokonce se o něm tvrdí, že jeho lyžařská škola patří k nejlepším ve Švýcarsku. Je zavedena na malé i dospívající potomky. Protože děti si nemusejí hned oblíbit lyžování, můžete s nimi vyzkoušet sáňkování. A to tu stojí za to! V Haslibergu se jezdí po dráze dlouhé pět a půl kilometru. Je to malebná cesta, po níž budete svištět na saních, jaké se používaly v minulém století - „celodřevěná klasika vpředu s ohnutými rohy“.

ČTĚTE TAKÉ:

Můžete tu také zažít jízdu na velogemelu, což se vám jinde jen tak snadno nepodaří. Když si představíte něco mezi skibobem a žebřiňákem, bude to asi nejpřesnější. Tento lehký a praktický dopravní prostředek se tady v údolí používal před sto lety.

Něco tajuplného

Oblíbeným cílem letních návštěvníků Meiringenu jsou nedaleké vodopády. V zimě se musíte spokojit většinou jen s návštěvou muzea. Muzeum nese jméno Sherlocka Holmese a vodopády se jmenují Reichenbašské. Běžně jim ale lidé říkají Sherlockovy. A kdo se v osudech slavného detektiva vyzná, hned ví, o co jde. Jeho domnělá smrt byla samozřejmě mnohokrát zpracována v různých filmech a seriálech. Ale více uvidíte v muzeu. Nemůžete ho minout. Sherlock ve své typické čepici před ním sedí na kameni.

A něco k jídlu

Proslulou lahůdkou jsou klobásky z Ballenbergu. Dělají se z vepřového masa a tradičně se dlouho sušily v podkroví místních chalup. Jsou jednou z mnoha podobných masových výrobků, jimiž je Švýcarsko proslulé. Sušená masa a klobásy se tady dělají v každém údolí a vždy jsou to kulinární originály.

Další místní dobrotou jsou pusinky. O původ této sladkosti se uchází několik míst napříč celou zeměkoulí. Švýcarská varianta tohoto sněhového pečiva se obvykle vyrábí ze sněhu šlehaného nad párou. Podávají se tady s hustou smetanou, což je lahodná kalorická bomba, kterou si ovšem po lyžování klidně můžeme dopřát.